Sağlık

Yaz Mevsiminin Vazgeçilmezi Bu Meyveleri Tüketirken Dikkat Edin

Yaz aylarında sağlıklı ve dengeli beslenmek için taze meyveler harika bir seçimdir. Ancak bazı meyveleri tüketirken dikkatli olunmalıdır.

Yaz mevsimi, tezgahları süsleyen çeşitli ve lezzetli meyvelerle birlikte gelir. Taze sebze ve meyve tüketimi, sağlıklı ve dengeli beslenme için oldukça önemlidir. Ancak, bu meyveleri tüketirken bazı noktalara dikkat etmek gerekebilir. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, konuyla ilgi şu bilgileri verdi.

Karpuz

Karpuz, içeriğindeki yüksek su miktarı sayesinde sıcak günlerde vücudun su ihtiyacını karşılar ve kan basıncını düşürerek kalp hastalığı riskini azaltır. Ancak, hipotansiyonu olan kişilerde tansiyonu daha da düşürebileceğinden porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.

Kavun

A, C, B1, B2, B5, E vitamini ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat açısından zengin olan kavun, fitokimyasallar, likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallerin vücuda girmesini engeller. Ayrıca, damarları temizleyerek kalp sağlığını korur.

Üzüm

Üzüm, kabuğunda bulunan resveratrol sayesinde doğal bir antimikrobiyal olarak bağışıklığı korur. Antioksidatif, antiinflamatuvar etkileri ve karaciğeri temizleme özellikleri vardır. Siyah üzüm, damar sertliğini ve tansiyon dengesizliğini önler. Ancak, kan şekerini hızlı bir şekilde yükselttiği için diyabet hastalarının dikkatli ve dengeli tüketmesi gerekir.

Kayısı

Lif bakımından zengin olan kayısı, A, C, E, K vitaminleri ve potasyum ile protein içerir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kayısı, bağışıklığı güçlendirir ve bağırsakları çalıştırarak temizler. Ancak, çölyak hastaları ve aktif bağırsak hastalığı olanlar için önerilmez.

İncir

Yoğun bitkisel lif içeriği ile sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan incir, sodyum, potasyum, magnezyum mineralleri ve C, B3, B6, B2, K vitaminlerini içerir. Bu vitaminler antioksidan ve antiseptik özelliklere sahiptir. Kan basıncını ayarlamaya, sindirimi düzenlemeye, kilo dengelemeye, kalbi güçlendirmeye ve üreme sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olur.

Yazın bu lezzetli ve sağlıklı meyveleri tüketirken dikkat edilmesi gereken bu noktalar, sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.