Birleşik Krallık’ta 40 ila 70 yaş arası yarım milyondan fazla kişinin verilerinin incelendiği araştırmada, yemeklere tuz eklemenin kalp-damar hastalıkları ve erken ölüm olasılığını nasıl artırdığı belgelendi. Araştırmacılar, yemeklere hiç tuz eklemeyenlerin, atriyal fibrilasyon adı verilen bir kalp rahatsızlığına yakalanma olasılığının, her zaman tuz ekleyenlere kıyasla yüzde 18 daha az olduğunu buldu. Atriyal fibrilasyon, kalbin üst odacıklarının düzensiz ve hızlı atmasıdır. Bu durum, kan pıhtısı oluşumu ve inme riskini artırır.

Prostat Kanseri Vakalarında Korkutan Artış: 2040'a Kadar 2,9 Milyon Kişiye Ulaşabilir Prostat Kanseri Vakalarında Korkutan Artış: 2040'a Kadar 2,9 Milyon Kişiye Ulaşabilir

Araştırmanın başındaki Dr. Yoon Jung Park, “Çalışmamız gıdalara daha az tuz ekleme sıklığının daha düşük atriyal fibrilasyon riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor” dedi. Bulguların Hollanda’da yapılacak Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında sunulması bekleniyor. Araştırmaya katılan kişilere yemekleri ne sıklıkla tuzladıkları soruldu. Yiyeceklerini her zaman tuzlayanlarla karşılaştırıldığında, hiç tuzlamayanların atriyal fibrilasyon riski yüzde 18 daha azdı. Bazen tuz ekleyen kişilerde ise bu oranın yüzde 15 daha az olduğu görüldü.

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)