Eğitimlerini zor şartlarda bitirip öğrencilerine kavuşmayı hayal eden öğretmenler, atamalarının yapılmaması nedeniyle ailelerinin geçimini sağlamak için tarlaya düştüler.

Öğretmenler, domates ve salatalık ekip biçerek yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar.

Öğretmenlik mesleğini yapmak yerine tarlada çalışmak zorunda kaldıkları için üzüntü duyan öğretmenler, yıllardır atama beklediklerini ancak bir sonuç alamadıklarını ifade ediyorlar.

Atanamayan öğretmenlerden Mustafa Adlığ, yaptığı açıklamada, 9 yıldır atama beklediğini söyledi.

ekran-goruntusu-2023-08-26-231315.png

“Üniversite mezunu olduğum için işe almadılar”

Ataması yapılmayınca başka sektörlerde iş aradığını ancak başarılı olamadığını anlatan Adlığ, “Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunuyum. Atama şansımız çok azalmış. Mezun sayısı çok artmış. Birçok sınava girdim ama atanamadım. Başka sektörlerde iş aradım ama üniversite mezunu olduğum için ‘ilerde atanacaksın’ diyerek işe almadılar.” dedi.

“Bizim yerimiz burası değil”

İş bulamayınca mecburen tarlada çalışmaya başladığını belirten Adlığ, şunları kaydetti:

“Zorluklar içinde yaşıyoruz. Bizim yerimiz burası değil aslında. Biz çocuklara ders vermek isterken şimdi domatesle, salatalıkla uğraşıyoruz maalesef. Ataması iyi olacak diye 4 yıllık okuduk. 2 yıllıkların işi yok sanılıyordu. Ama 2 yıllıklar sonradan daha iyi atandılar. Birçok sektöre girdiler ve bizden çok daha az puanla girdiler. Bu da 4 yıllık mezunları üzdü.”

ekran-goruntusu-2023-08-26-231253.png

“Hayalim öğrenciler yetiştirmekti”

Yetkililere seslenen Adlığ, atanamayan öğretmen sorununun çözülmesini talep ederek, “18-20 yıl okudum. Hayalim öğrenciler yetiştirmekti, onlara faydalı olmaktı. Ama şu an görüyorsunuz tarlada çalışıyorum.” diye konuştu.

12 yıldır atanmayan bir başka öğretmen Osman Adlığ da atanamamanın acısını çektiğini söyledi.

“Gelecek nesiller mağdur olmasın”

Okumakla geçen bir ömrü olduğunu ifade eden Adlığ, “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden mezun oldum. Hayatımız hep okumakla geçti. Bu şekilde eğitim gören bir kişinin sonunda atanamaması çok zor bir durum. Biz istiyoruz ki önümüz açılsın. Gelecek nesiller de bu duruma düşmesin.” dedi.

batman-atanamayan-ogretmenlerin-tarla-mesaisi.webp

Fahiş fiyat uygulayan 400'e yakın özel okul cezalandırıldı Fahiş fiyat uygulayan 400'e yakın özel okul cezalandırıldı

“Atama yapılacak kadar üniversitelere öğrenci alınsın”

Mezun olduktan sonra çok çalıştığı halde atanamadığını belirten Adlığ, şöyle devam etti:

“Benim gibi çok mezun var. Atanamayınca kendi işimizi kurduk. Belki biz kendi işimizi kurduk ama işini kuramayan çok üniversite mezunu var. İstiyoruz ki üniversitelere atama yapılacak kadar öğrenci alınsın.”

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)