Güncel

YSK Seçim Günü Olan Yasakları Açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi için uygulanacak yasakları belirleyen kararı Resmi Gazete'de yayımladı.

YSK'nın belirlediği yasaklara göre, oy verme günü saat 06.00'dan gece 23.59'a kadar alkol satışı yapılamayacak. Aynı süre zarfında kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Silah taşıma konusunda da sadece emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar bu kuralın dışında tutulacak.

Seçim günü, saat 18.00 ile 21.00 arasında radyolarda ve diğer yayın organlarında yalnızca YSK tarafından verilecek seçimle ilgili haber ve tebliğlere yer verilebilecek. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak. Ancak YSK, gerek duyulması halinde yayın yasağını saat 21.00'den önce kaldırma yetkisine sahip.

Ayrıca YSK, bir başka kararıyla 1 Ocak 2024'ten seçimin tamamlanmasına kadar olan dönemde basın ve yayın kuruluşlarının uymaları gereken yayın ilkelerini de belirledi.

Kararda, "tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun davranmakla yükümlü radyo ve televizyon kuruluşları ile yazılı, sözlü ve görsel basının; tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacaklarına, bu kuruluşların yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olduklarına" yer verildi.(İLKHA)