2025 hac ön kayıt ve yenileme işlemleri için süre uzatıldı 2025 hac ön kayıt ve yenileme işlemleri için süre uzatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğ taslağına göre, yumurtanın raf ömrü için artık “son tüketim tarihi” yerine “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi kullanılacak. Bu değişiklik, gıda güvenilirliğinin temini, tüketicinin yanıltılmasının önlenmesi ve haksız rekabetin engellenmesi amacıyla Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği’nde yapılacak güncellemeler kapsamında gerçekleştirilecek.

A Sınıfı Yumurtalar İçin Yeni Düzenlemeler

Hazırlanan değişiklik taslağı, Avrupa Birliği’nin (AB) ilgili tüzüğündeki düzenlemelere paralel olarak, “A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur” ibaresini içerecek şekilde düzenlendi. Ayrıca, “A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı (gıda sanayinde kullanılan) yumurta olarak değerlendirilir” yönündeki değişiklik de tebliğ taslağına eklendi.

Yumurtada Yeni Uygulama Artik Tarih Yazmayacak 1201330

Bu değişikliklerle, yumurtanın israf edilmeden tüketilmesi amacıyla raf ömrü için kullanılan “son tüketim tarihi” ibaresi yerine AB’deki gibi “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi kullanılacak.

Muhabir: Mehtap Çelebi