Gündüzleri uyuma alışkanlığı olan bireylerin beyinlerinin 15 santimetreküp daha büyük kaldığı, bu durumun da yaşlanmanın 3-6 yıl ertelenmesi anlamına geldiği ortaya çıktı.

Ancak uzmanlar, uyku süresinin yarım saatten daha az olması gerektiğini vurguluyor.

BBC'nin sağlık muhabiri James Gallagher'ın haberine göre, araştırmayı yürüten Dr. Victoria Garfield, elde edilen sonuçların heyecan verici olduğunu belirtti.

İş hayatının birçoğu için bu tür bir fırsatı sunmadığına rağmen, gündüzleri uyumanın kilo vermek veya spor yapmaktan daha kolay bir yöntem olabileceği ifade edildi.

Bebeklik döneminde beyin gelişimi için gündüz uykusunun kritik öneme sahip olduğu, ancak yaş ilerledikçe bu alışkanlığın terk edildiği biliniyor.

Bitlis'te Omurga Eğriliği Erken Teşhis İçin İşbirliği Protokolü İmzalandı Bitlis'te Omurga Eğriliği Erken Teşhis İçin İşbirliği Protokolü İmzalandı

Daha çok emeklilik döneminde şekerlemelerin yeniden gündeme geldiği görülüyor.

Beyin yaşlandıkça doğal olarak küçülme eğilimi gösterirken, şekerleme alışkanlığının Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçip geçmediğini belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerektiği ifade edildi.

Araştırmacılara göre, kötü uyku zamanla beyne ve beyin hücrelerine zarar verebiliyor.

İngiliz Nöroloji Birliği ve Edinburgh Üniversitesi'nden Prof. Tara Spires-Jones, araştırma sonuçlarını ilginç bulduğunu dile getirerek, "Hafta sonlarında kısa şekerlemeler yapmayı seviyorum; bu araştırma beni tembellik hissetmemem ve hatta beynimi koruduğumu düşünmem konusunda teşvik ediyor" şeklinde konuştu.

Peygamber Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) bu uykuyu tavsiye ettiği biliniyor.

Günümüzde gündüz uykusunun faydaları daha yeni keşfedilmiş olsa da Peygamber Efendimiz (SAV), yaklaşık 1400 yıl önce öğle uykusu olan kayluleyi şu hadisle tavsiye etmiştir: "Gündüzün orucuna sahur yemeği ile, gecenin ibadetine de öğle uykusu ile yardımcı olunuz!"

Kaynak: HABER MERKEZİ