Avrupa Birliği (AB), 2015'teki göç krizinden bu yana göçmenlerin üye ülkeler arasında nasıl dağıtılacağı ve iltica başvuruları reddedilenlerin nasıl geri gönderileceğine dair çözüm arayışlarına devam ediyor. AB Komisyonu, "Göç ve İltica Paketi" adı verilen bir dizi yasa tasarısı, yol haritası ve öneriler hazırlamıştı ancak üye ülkelerin farklı tutumları nedeniyle kabul edilememişti.

Geçen yıl Fransa'nın AB dönem başkanlığı sırasında, adım adım yaklaşımı ile pakette ilerleme sağlanabilmesi hedeflenmişti. Bu yaklaşım çerçevesinde AB, dış sınırlarını güçlendirmeyi ve üye ülkeler arasında dayanışma mekanizması oluşturmayı planladı. İçişleri bakanlarının Lüksemburg'da yarın başlayacak ve 2 gün sürecek toplantısında, bu 2 konuda uzlaşma sağlanması hedefleniyor.

Dayanışma mekanizması kapsamında diğer ülkelere göre daha az sığınmacı kabul eden ülkeler mali yardım ve personel desteği sağlayacaklar. AB içinde yılda 30 bin mültecinin yerleştirilmesi ve göçmenleri kabul etmeyen bir ülkenin mülteci başına 22 bin euro ödemesi konusunda ise henüz anlaşma sağlanmadı.

Bakan Güler: "Acıları Misliyle Çıkaracağız" Bakan Güler: "Acıları Misliyle Çıkaracağız"

2022 yılı, AB'nin göç krizinden bu yana görülmemiş düzeyde düzensiz göç aldığı bir yıl olarak kaydedilmiştir. (İLKHA)

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)