Güncel

AB, Ukrayna'dan tarımsal ürünlerin ithalatında yeni kararlar aldı

Avrupa Birliği (AB), Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan'ın Ukrayna'dan tahıl ürünleri ithalatı kısıtlamasını 15 Eylül'e kadar uzattı.

AB, Ukrayna'dan buğday, mısır, kolza ve ayçiçeği ithalatında istisnai ve geçici tedbirler alınmasına karar verdi. Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan'a bu karar 2 Mayıs'ta duyurulmuş ve bugün itibariyle sona erdiği açıklandı. Ancak, tedbirler 15 Eylül'e kadar devam edecek. Bu süre zarfında, bu ülkeler Ukrayna tahıllarının başka AB üyesi ülkelere ihracatını engellemeyecekler.

Sınırda bulunan bu 5 ülke, daha önce Ukrayna diğer AB ülkelerine ihracatta kısıtlamaların devam etmesini talep etmekteydi. Ukrayna tarım ürünleri, sınır ülkeleri Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan pazarlarına girdi ve bu ülkelerdeki üreticileri olumsuz etkiledi. Özellikle, ucuz tarım ürünleri, yerel çiftçilerin rekabet gücünü azalttı ve bölge ülkelerdeki çiftçiler uzun süredir Ukrayna'dan gelen ucuz tarım ürünleri ithalatına son verilmesi için çağrıda bulunuyordu.

Bölge ülkeleri nisan ayında, Ukrayna'dan gelen tahıl ve gıdalara geçici yasaklama kararı almıştı. Ancak, AB, tedbirlerini yumuşattı ve Ukrayna'dan gelen tarım ürünlerinin sevkiyatını engellemeyi reddetti. (İLKHA)