Bitlis'in Ahlat İlçesinde gezilecek yerler; Selçuklu Mezarlığı, Çifte Kümbetler, Ahlat Müzesi, Nazik Gölü, Emir Bayındır Kümbeti ve Cami, Emir Ali Kümbeti, Usta Şagirt Kümbeti, Abdurrahman Gazi Türbesi, İskender Paşa Camii ve Nemrut Krater Gölü gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Ahlat’ta hem tarihe hem de doğaya tanıklık edebilir, yöresel lezzetleri tadabilir ve Van Gölü’nün keyfini çıkarabilirsiniz.

adsmkaskdm.jpg

Selçuklu Mezarlığı

Selçuklu Mezarlığı, Ahlat’ın en önemli tarihi eserlerinden biridir. Yaklaşık 8 bin adet mezar taşından oluşan mezarlık, Türk-İslam sanatının en güzel örneklerini sunan bir açık hava müzesidir. Mezar taşları üzerindeki motifler, yazılar ve figürler, Selçuklu kültürünü yansıtmaktadır.

mladsasdlas.jpg

Çifte Kümbetler

Çifte Kümbetler, 13. yüzyılda inşa edilen iki kümbetten oluşan bir yapıdır. Kümbetlerden en büyüğü Bugatay Aka ve Şirin Hatun’a, diğeri ise Hüseyin Timur ve Esen Tekin’e aittir. Kümbet yassı taştan inşa edilmiştir ve dış şekli konik bir kubbeyi andırmaktadır. Kümbetin birinci katındaki küçük mihrap muhtemelen ibadet için kullanılmıştır. Çifte Kümbetler’i ziyaret ederek mimari özelliklerini yakından görebilirsiniz.

kasdkakadks.jpg

Ahlat Müzesi

Ahlat'ta 50-70 Yaş Arası Yetişkinler Güne Yüzerek Başlıyor Ahlat'ta 50-70 Yaş Arası Yetişkinler Güne Yüzerek Başlıyor

Ahlat Müzesi, 1971 yılında hizmete açılan Bitlis’in tek müzesidir. Müzenin içerisinde Urartu Dönemi’nden Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan birçok tarihi eser sergilenmektedir. Kümbet yassı taştan inşa edilmiştir ve görünüş olarak konik bir kubbeyi andırmaktadır. Birinci kattaki küçük mihrap muhtemelen ibadet için kullanılmıştır. Ahlat Müzesi’ni ziyaret ederek bölgenin tarihine ışık tutabilirsiniz.

mkasdmknqdw.jpg

Nazik Gölü

Nazik Gölü, Ahlat’ın doğal güzellikleri arasında yer alan bir göldür. Özellikle balıkçıların uğrak alanlarından olan gölde oltanızı alarak hem balık tutabilir hem de göle karşı sessiz ve sakin bir gün geçirebilirsiniz.

moasasdmmoas.jpg

Emir Bayındır Kümbeti ve Cami

Emir Bayındır Kümbeti ve Cami, 1481 yılında hükümdar Akkoyunlu'nun torunu Rüstem Ağa'nın oğlu Bayindil'in 1481'de ölümünden sonra emirliğinin bulunduğu yere inşa edilmiştir. Kare bir temel üzerine oturan Kümbet, çok ilginç bir yapıya sahiptir: silindirik bir gövde ve konik bir külah. Kümbetin yanında yer alan cami ise ahşap direkli ve kubbeli bir mimariye sahiptir. Emir Bayındır Kümbeti ve Cami’yi ziyaret ederek tarihi atmosferi hissedebilirsiniz.

madsmkasmkkmas.jpg

Emir Ali Kümbeti

Emir Ali Kümbeti, 13. yüzyılda yapılmış olan bir kümbettir. Kümbetin yapımında ahlat taşı kullanılmış olup dış yüzeyi geometrik motiflerle süslenmiştir. Kümbetin içerisinde yer alan sandukanın üzerinde ise Kuran ayetleri yazılmıştır. Emir Ali Kümbeti’ni ziyaret ederek Selçuklu sanatını yakından inceleyebilirsiniz.

aksdjkasjkasd.jpg

Usta Şagirt Kümbeti

Usta Şagirt Kümbeti, 13. yüzyılda yapılmış olan bir kümbettir. Kümbetin yapımında ahlat taşı kullanılmış olup dış yüzeyi bitkisel ve geometrik motiflerle süslenmiştir. Kümbetin içerisinde yer alan sandukanın üzerinde ise Kuran ayetleri yazılmıştır. Usta Şagirt Kümbeti’ni ziyaret ederek Selçuklu sanatını yakından inceleyebilirsiniz.

qwknmioq.jpg

Abdurrahman Gazi Türbesi

Abdurrahman Gazi Türbesi, Malazgirt Savaşı’nda Alparslan’ın yanında savaşan ve Ahlat’ta şehit olan Abdurrahman Gazi’nin kabrinin bulunduğu bir türbedir. Türbe, 13. yüzyılda yapılmış olup ahlat taşı ile örülmüştür. Türbenin içerisinde yer alan sanduka, Abdurrahman Gazi’nin kılıcını ve miğferini taşımaktadır. Abdurrahman Gazi Türbesi’ni ziyaret ederek tarihi bir şahsiyete saygı duruşunda bulunabilirsiniz.

mkamkqwk.jpg

İskender Paşa Camii

İskender Paşa Camii, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri İskender Paşa tarafından yaptırılmış bir camidir. Cami, ahlat taşı ile örülmüş olup kare planlı ve tek kubbeli bir mimariye sahiptir. Caminin içerisinde yer alan mihrap, minber ve kürsü de ahlat taşı ile yapılmıştır. İskender Paşa Camii’ni ziyaret ederek Osmanlı mimarisini görebilirsiniz.

njqwiqiqu.jpg

Nemrut Krater Gölü

Nemrut Krater Gölü, Ahlat’ın doğal güzellikleri arasında en ünlü olanıdır. Nemrut Dağı’nın zirvesinde bulunan krater gölü, Türkiye’nin en büyük ikinci krater gölüdür. Krater gölünün etrafında yer alan diğer küçük göllerle birlikte eşsiz bir doğa harikası oluşturmaktadır. Nemrut Krater Gölü’nü ziyaret ederek doğanın büyüsünü yaşayabilirsiniz.

Editör: Mezher Yamaç