Ahlat

Ahlat'ta Kahraman İşçilerin Ekmek Parası İçin Verdiği Mücadele

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki taş işçileri, Nemrut Dağı eteklerinde zorlu bir ekmek mücadelesi veriyor. Kavurucu sıcakta, bilek gücüyle çıkardıkları volkanik Ahlat taşını parçalayarak yapı malzemesine dönüştürüyorlar.

Ahlat ilçesindeki taş işçileri, yazın sıcağında kavurucu güneş altında, Nemrut Dağı eteklerinde geçim mücadelesi veriyorlar. Bina, cami, minare, mezar ve çeşme yapımında tercih edilen volkanik Ahlat taşını çıkartarak, emeklerini ekmek olarak kazanıyorlar.

Ahlat'ta Kahraman İşçilerin Ekmek Parası İçin Verdiği Mücadele

Yöredeki Serin Tutmaya Özelliği ile Popüler Yapı Malzemesi

Ahlat taşı, yörede serin tutma özelliği ile öne çıkıyor ve bu nedenle bölgede çokça tercih ediliyor. Taşın çıkarılması ise zorlu bir süreç gerektiriyor. İşçiler, sabahın erken saatlerinde başladıkları çalışmalarda, balyoz, manivela ve büyük mıhlarla volkanik kaya kütlelerini parçalayarak yapı malzemesine dönüştürüyorlar.

Zorlu Emeklerle Yapım İçin Uygun Hâle Getiriliyor

Ustalar, demir ve kalın çiviler kullanarak kaya kütlelerinde uygun damarları tespit ediyor ve buralara kalın mıhlar çakıyorlar. Ardından, uzun demirler olan "karasa"ları, çivilerle iz açılan alana yerleştirerek kaya kütlesini oynamasını sağlıyorlar. Zorlu ve yorucu emekler sonucunda yerinden koparılan kaya kütlesi, parçalara ayrılarak yapım için uygun hale getiriliyor. Elde edilen kaya kütleleri, küçük çiviler yardımıyla 70 ile 80 kilogram ağırlığındaki parçalara dönüştürülüyor ve kamyonlara yüklenerek taş kesim ve işleme ocaklarına götürülüyor.

22 Yıldır Geçimlerini Sağlıyorlar

Taş işçilerinden Seyfettin Nacaroğlu, 22 yıldır bu zorlu işte çalıştığını belirtiyor. Günlük olarak ortalama 30 ile 40 adet arasında taş çıkarttıklarını ifade eden Nacaroğlu, sıcak havalara rağmen bilek gücüyle çalıştıklarını ve geçimlerini bu şekilde sağladıklarını dile getiriyor. İşçiler, sıcak havada bile bu zorlu işe göğüs gererek, ailelerini geçindirmenin gururunu yaşıyorlar.

Ahlat taşı, bölgede inşaat sektöründe önemli bir malzeme olarak kullanılıyor ve işçilerin emekleri, yapıların dayanıklılığı ve estetiği açısından büyük bir öneme sahip oluyor. Bu kahraman işçiler, sıcakta verdikleri mücadele ve azimleriyle takdire şayan bir örnek oluşturuyorlar.

Ahlat'ta Kahraman İşçilerin Ekmek Parası İçin Verdiği Mücadele