Bitlis

Ahlat'ta Kurban Bayramı'nda Selçuklu Mezarlığı'na Yoğun Ziyaret

Loading...

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlığı, Kurban Bayramı'nda büyük ilgi görüyor. Dokuz günlük bayram tatilini fırsat bilen vatandaşlar, Ahlat'ı gezi rotalarına ekleyerek dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı'nı ziyaret ediyor.

Selçuklu Meydan Mezarlığı: Tarihi Anadolu'nun Kapısı

İkikubbe Mahallesi'nde 210 dönüm üzerine kurulu olan Selçuklu Meydan Mezarlığı, 8 bin 200'den fazla mezar taşıyla ziyaretçilerine tarihi bir yolculuk vaat ediyor. Burası, Türklerin Anadolu'ya girişinin kapısı olarak nitelendirilen ve Anadolu'nun tapusu olarak kabul edilen önemli bir tarihi miras olarak biliniyor.

Bayram tatilinde Ahlat'a gelen ziyaretçiler, mezar taşlarının üzerindeki oymalar, kabartmalar, motifler ve yazılarla süslü abidevi yapıları yakından görme fırsatı buluyor. Bu sanat eserleri, ziyaretçilere ecdadın tarihini ve sanatını tanıma şansı sunarken, tarihi dokusunu koruyarak günümüze ışık tutuyor.

Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın Sanat Eserlerine Hayran Olunuyor

Bayramı Ahlat'ta geçiren ziyaretçilerden Tuncay Olcay, Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın sanat eserlerine hayran kaldığını belirterek, “İstanbul'dan geldim buraya, buranın önemini çok duymuştum. Selçuklu Meydan Mezarlığını çok merek ediyordum ve geldiğime de değdi. Bu motifler ve işlemeler şu anki teknolojiyle bile yapılabilecek bir şey değil. Gururluyum mutluyum. Ecdadımızın tarihini görmek bu havayı solumak gerçekten beni çok mutlu etti” dedi.

"Ahlat'taki Selçuklu Mezarlığı'nı Gezmekten Mutluluk Duydum"

İl dışından bayram ziyareti için Ahlat'a gelen Atakan Olcay ise mezarlığı gezmenin kendisini çok mutlu ettiğini dile getirerek, “Ahlat'a gezmeye geldim. Şu anda Selçuklu Mezarlığındayım. Ecdadımızdan kalan bu İslam mezarlığını gezdim. Çok güzel bir eser ve gayet de güzel bakılmış, bende burayı gezme şansı buldum. Çokta mutlu oldum. Bütün herkesin gelip burayı gezmelerini isterim” diye konuştu.

Ahlat'a gelen ziyaretçiler, Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın tarihi ve kültürel önemini yaşayarak, bayram tatillerini anlamlı bir şekilde geçiriyor.