Bitlis Hizan’da Ahmet Okuyan vefat etmiştir Bitlis Hizan’da Ahmet Okuyan vefat etmiştir

Kış mevsiminin çetin geçtiği Bitlis'ten Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine giden arıcılar, mayıs ayının ortalarından itibaren Hizan yaylalarına dönerek bal üretimine başlıyor.

Geven ve kekik başta olmak üzere zengin bitki örtüsü ve temiz su kaynaklarına sahip Hizan yaylaları, arıcıların tercih ettiği bölgeler arasında yer alıyor. Arıcılar, nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yapılan ve etrafı çamurla sıvanan kovanlarını belirledikleri alanlara yerleştiriyor.

Bitlis'in Zengin Floryalı Yaylalarında Bal Üretiyor (3)

"Amacımız temiz ve kimyasal içermeyen florada kaliteli bal elde etmek"

Yaz boyunca bu yüksek rakımlı yaylalarda konaklayan arıcılar, her gün özenle arıların ve kovanların bakımını yapıyor. Katkı maddesi kullanılmadan üretilen bal, sonbaharda hasat edilerek satışa sunuluyor.

Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci, sıcak bölgelerden gelen gezgin arıcıların Hizan'ın yüksek rakımlı yaylalarında konakladığını belirtti. Ekinci, "Arıcılarımız 15-20 gün içinde şenlik havası içinde yaylalara çıkarak güzel flora ve bal bitkileriyle buluşacaklar. Biz de bunun heyecanı içindeyiz. 3 bin ile 3 bin 500 rakımlı yaylalara, bal bitkileri olan bölgeye gideceğiz. Amacımız temiz ve kimyasal içermeyen florada kaliteli bal elde etmek. Yaylalarımızdaki bitki florası oldukça zengin." diye konuştu.

Bitlis'in Zengin Floryalı Yaylalarında Bal Üretiyor (1)

"Şu anda Hizan'da bir karnaval havası var"

Hizan balının uluslararası yarışmalarda iki kez birincilik ve bir kez ikincilik elde ettiğini belirterek, ilçedeki arıcılık faaliyetlerinin yaylalardaki zengin flora sayesinde her geçen gün daha da geliştiğini söyledi. Vatandaşların birçoğunun arıcılıkla uğraştığını aktaran Ekici, çevre illerdende bölgeye arıcılık yapmak için geldiklerini kaydetti.

Bal hasadından sonra tekrardan kışın sıcak bölgelere gittiklerini aktaran Ekici, şunları kaydetti:"Güneyde kışı geçiren gezgin arıcılarımız bölgemize döndü. Şu anda Hizan'da bir karnaval havası var. İlçemizde 130-140 bin civarında arılı kovan var. Bu arıcılarımız yavaş yavaş daha yüksek rakımlı yaylalara çıkacaklar. Zengin flora ve bal bitkilerinin çok olmasından dolayı arıcılar yaylalarımızı tercih ediyor. Yaylalarımızda kekik ve geven bitkisi yoğunlukta bulunuyor. En kaliteli bal kekik ve gevenden elde edildiği için bu özellik arıcıları cezbediyor."

Bitlis'in Zengin Floryalı Yaylalarında Bal Üretiyor (2)

"Kovan sayımızda yüzde 50 artış oldu"

Geçmişte terör olaylarından dolayı yaylalara çıkamadıklarını anımsatan Ekinci, "Terör meselesi bitince arıcılarımız yaylaya çıkabiliyor. Artık silah sesleri değil de arı vızıltılarıyla yaylalarımızda şenlik havası yaşanıyor. Bu hem bal kalitemizi yükseltti hem de kovan sayımızda yüzde 50 artış oldu. Onun için devletimize minnettarız." ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 500 kovanı bulunan gezgin arıcılardan Kadri Yaldız ise kışın Mersin ve Adana'ya gittiklerini, yazın da Hizan'a geldiklerini anlattı.

Bitlis'in Zengin Floryalı Yaylalarında Bal Üretiyor (4)

Kaliteli bal için yaylalara çıktıklarını belirten Yaldız, "Hizan'ın yaylaları çok güzel, balı kaliteli oluyor. Yaylaları özellikle geven ve çiçeklerin bol olduğu yerler. O yüzden burayı tercih ediyoruz. Burada 10 gün kaldıktan sonra daha yüksek rakımlı yaylalara çıkıyoruz." dedi.

Kaynak: AA