Vekalet iptali yapılmadığı durumlarda zaman zaman çeşitli mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Bu mağduriyetlerin önüne geçmek için mutlak vekalet iptali yani vekaletten azil işlemlerinin yapılması şarttır. Bilindiği üzere vekalet, herhangi bir konuda belirli sınırları kapsayan yetkilendirme işlemi olarak tanımlanmaktadır.

Herhangi birine bir konuda yetki verme işlemleri için resmi kurumlar aracılığıyla bu işlemin yapılması gerekiyor. Kendisi hakkında bazı işlemleri avukat veya diğer kişilerin yapması için vekaletnameler genel ve sınırlı yetkiler ile verilebilir. Bu belgelerin iki taraflı olarak hazırlanması gerekir. Vekalet verme işlemlerinde olduğu gibi iptal işlemlerinde de notere gidilmesi gerekiyor.

Vekalet Tek Taraflı İptal Edilebilir Mi?

Türk hukuk sistemi içinde yer alan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) madde 512 kapsamında vekaletin sona ermesine ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Vekaletin sona ermesine ilişkin sayılan sebepler arasında tek taraflı sona erdirme yer almaktadır. Vekalet veren ve vekil tarafından her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirme hakkı olduğu belirtilmektedir.

Uygun olmayan zamanda sözleşmeyi sona erdiren taraf, diğerinin tarafın bundan kaynaklanacak zararı gidermekle yükümlü olduğu belirtilmiştir. Vekalet bu yönüyle tek taraflı olarak iptal edilebilir. Ayrıca vekaletin sona ermesinde ölüm, ehliyetin kaybedilmesi, iflas gibi unsurlar da yine ilgili kanun kapsamında sayılmaktadır.

E – Devlet Üzerinden Vekalet İptal Edilir Mi?

ac7nx0bc4-resim-6-1-2021-12-b.webp

Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece gerçek kişiler tarafından yapılabilmektedir. Gelişen teknoloji ve dijital dönüşüm sayesinde birçok resmi işlem günümüzde e – Devlet ve UYAP üzerinden yapılabilmektedir. Vekalet iptal etme işlemleri için noterden işlem yapılması gerekiyor. Notere gidilerek vekalet veren veya vekaleti alan kişiler iptal işlemleri tamamlayabilmektedir.

Ömer Çelik'ten 'Yenidoğan Çetesi' Açıklaması Ömer Çelik'ten 'Yenidoğan Çetesi' Açıklaması

Noterden azilname ya da iptal, fesih belgesi alınmalıdır. Noterden alınacak bu belge vekalet veren kişi ya da diğer tarafa gönderilmelidir. Söz konusu belge alınırken belirli bir har. ücretinin ödenmesi gerekiyor. Ayrıca vekaletname iptali için nüfus cüzdanı başta olmak üzere ek belgeler de talep edilebilmektedir.

Vekalet İptali Ne Kadar?

Vekalet iptali için tarifler her dönem değişmektedir. Noter harç ücretleri kapsamında bu ücretler vekalet türüne göre de değişebilir. İlk 100.000,00 TL için vekalet oranı %16 olarak belirlenmiştir. Vekalet sınırına göre en yüksek yüzde 16, en düşük yüzde 1 olarak değişmektedir. Vekalet iptali için istenen güncel tutarlar her döneme göre değişeceği için noterlerden güncel fiyatlar araştırılmalıdır.

Mevcut ekonomik koşullara ve işlemlere göre vekalet ücretleri de değişmektedir. Bu nedenle her dönem güncellenebilecek bu tür ücretleri takip etmeniz ve güncel tariflere göre vekalet verme veya iptal işlemlerini gerçekleştirmeniz önerilmektedir.

Süresiz Vekalet İptal Edilmezse Ne Olur?

Süresiz vekalet, vekalet verenin yetkilerini herhangi bir süre sınırı olmadan verdiği bir vekalet yöntemdir. Süresiz vekaletname, vekalet verenin vekilden tamamen vazgeçmesi ya da vekaletnamenin iptali ile sona ermektedir. Eğer söz konusu durumlar gerçekleşmezse verilen haklar devam edecektir.

Vekalet veren kişi tarafından veya diğer hukuki koşullar ile süresiz vekalet iptal edilmediği takdirde süre sınırı olmadan avukat tarafından, vekaletname ile verilen tüm haklarınız kullanılır. Süresi vekaletname iptal edilmediğinde bazı olumsuz durumlar da ortaya çıkabilir. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için ilgili işlemler tamamlandıktan sonra vekalet namenin iptal edilmesi veya sınırlı vekaletname verilmesi önerilir.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak: HABER MERKEZİ