Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, sporun bel fıtığına olan etkisini değerlendirdi.

Bel fıtığının, omurga kemikleri arasında bulunan kıkırdak dokularının bozulması ve omuriliğe doğru yer değiştirmesiyle ortaya çıktığını belirten Ünal, bel fıtığının yaşlanmanın doğal bir sonucu olduğunu ve hastalık haline geldiğinde sinirleri sıkıştırarak ağrıya neden olduğunu açıkladı.

Ünal, her bel ağrısının bel fıtığına bağlı olmadığını ve bel ağrısı yaşayan kişilerin beyin cerrahisi uzmanı tarafından muayene edilerek teşhis ve tedavi sürecinin planlanması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar, doğru şekilde yapılan her türlü sporun genel beden sağlığına ve bel fıtığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu söylüyor. Yüzme sporunun tüm kas gruplarını çalıştırdığını ve kalp-damar sistemini de aktive ettiğini belirten Ünal, ancak yüzmenin bazı zorlukları olduğunu ve düzenli yapılabilmesi için uygun bir tesisin bulunması gerektiğini ifade etti.

Ünal, yüzmenin en az 10 dakika doğru postürle kesintisiz bir şekilde yapıldığında genel sağlık açısından faydalı olduğunu ancak bu sürenin ve doğru postürün sürdürülmesinin zorlu olabileceğini belirtti. Ayrıca, yüzmenin diğer sporlarla karşılaştırıldığında bel fıtığı konusunda önemli bir avantaj sağlamadığını da belirtti.

Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli: Farkındalık arttıkça diyabet yönetimi kolaylaşıyor Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli: Farkındalık arttıkça diyabet yönetimi kolaylaşıyor

Bel fıtığı sorunu olan bireylerin spor yapmaları gerektiğini ancak bunun sadece yüzme olmak zorunda olmadığını ifade eden Ünal, kişinin zevk aldığı ve zaman ayırabileceği sporları tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Op. Dr. Emre Ünal, bel fıtığına yönelik spor yapmanın önemli olduğunu vurgulayarak, herhangi bir sporun düzenli olarak yapılmasının genel sağlık için faydalı olacağını belirtti.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ