Bitlis Eren Üniversitesi, kentteki arıcılığın desteklenmesi ve Bitlis balının kalitesinin belgelenmesi amacıyla önemli bir adım attı. Üniversite bünyesinde kurulan tam donanımlı laboratuvar, günlük olarak 30 bal numunesinin analizini gerçekleştiriyor.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, kentte arıcılığın önemli bir faaliyet olduğunu söyleyen
Elmastaş,"Geçen yıl arıcılık işletmesi kurarak bal üretmeye başladık. Üniversitemizde ve başka laboratuvarda analiz ederek balının özelliklerini tespit etmeye çalıştık. Amacımız, Bitlis'te üretilen balın üniversitemizde analiz edilerek daha fazla katma değerle satılmasını sağlamak. Akredite bir laboratuvar kurmak istedik. Bunun için çalışmalar devam ediyor. Yeni cihazlarımız da geldi. Bitlis ve çevresinde üretilen balları analiz için bekliyoruz. Analiz sonrası üreticiler balını farklı yerlere pazarlayabilir."
Laboratuvarın akredite edilmesi hedefleniyor ve bu sayede Bitlis balının yurt içi ve yurt dışında satılacağını belirtti.
Elmastaş, "Laboratuvar kentteki bal üreticileri için bir avantaj. Van, Siirt ve Muş'ta da ciddi bir üretim var. Analiz için üreticileri Bitlis'e bekliyoruz. Hedefimiz Türkiye'de üst düzeyde analiz yapan birkaç laboratuvardan biri olmak." diye konuştu.
Bilim ve Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Falih Kuluöztürk ise laboratuvar için Türk Akreditasyon Kurumuna başvurduklarını belirtti.
Kuluöztürk, "Öncelikli hedefimiz, kentteki bal üreticilerine hizmet etmek ve bilimsel destek sunarak Bitlis balının kalitesini ortaya koyabilmek. Civar illerden de üreticiler bal analizi için numune getirebilirler. Türkiye'nin her yerinden örnek bekliyoruz. Bitlis'in coğrafi yapısı ve bitki örtüsü arıcılığa müsait. Amacımız, buradaki balın özelliklerini ortaya koyarak kalitesini resmi olarak belgelemek."