Bölgeye ilk yerleşenler M.Ö. 1000 yılında Ural halkı olmuştur. Daha sonra bölge Pers, Roma, Bizans ve Arap devletlerinin egemenliği altına girmiştir; 11. yüzyılda Selçukluların, 16. yüzyıl başlarında da Osmanlıların sınırlarına dahil olmuştur. Bölge doğal ve tarihi güzellikleriyle öne çıkmaktadır.
Bitlis Hizan’ın etnik yapısı ise oldukça çeşitlidir. İlçede Türkler, Kürtler, Araplar ve Aleviler gibi farklı millet ve kültürlerden insanlar yaşamaktadır. Nüfus sayımlarına göre ilçenin nüfusu 2022 yılı itibarıyla 31.833 kişidir. Bu nüfusun etnik dağılımı ise şöyledir:
Türkler, İlçenin çoğunluğunu Türkler oluşturmaktadır. Türkler, Anadolu’ya gelen ve Bitlis’i Selçuklu Devleti’nin eline geçiren Türkmen boylarından gelmektedir. Türkler, ilçede Türkiye Türkçesi’nin Doğu Anadolu ağzını konuşmaktadır.
Kürtler, İlçenin önemli bir bölümünü Kürtler oluşturmaktadır. Kürtler, Anadolu’nun en eski yerli halklarından biridir ve bölgede çok uzun süredir yaşamaktadır. Kürtler, ilçede Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşmaktadır.
Araplar, İlçenin az da olsa bir kısmını Araplar oluşturmaktadır. Araplar, İslam tarihinde ilk defa Hz. Ömer devrinde Cezire fâtihi İyâz b. Ganm tarafından fethedilen Bitlis’e gelmiştir. Araplar, ilçede Arapçanın Şam lehçesini konuşmaktadır.
Aleviler, İlçenin bir kısmını Aleviler oluşturmaktadır. Aleviler, İslam’ın Şii mezhebinin bir kolu olan Alevilik inancına bağlı olan insanlardır. Alevilerin etnik kökenleri tam olarak bilinmemektedir ancak Türk veya Kürt kökenli oldukları tahmin edilmektedir. Aleviler, ilçede Türkçe veya Kürtçe konuşmaktadır.