Kaldera gölleri, genellikle silis açısından zengin magmanın patlamasıyla oluşan büyük volkanik kraterlerin suyla dolması sonucunda meydana gelir. Bazı kaldera gölleri ise volkanik patlamalarla oluşan çanakların sularla dolması sonucu da maar gölleri olarak adlandırılır.
Oluşumu ve Özellikleri
Bir kaldera gölünün oluşumu, volkanın altındaki magma havzasından büyük bir magma çıkışıyla sonuçlanan volkanik bir patlamayla başlar. Eğer yeterli miktarda magma dışarı akarsa, boş magma havzasına doğru bir çökme meydana gelir. Çökmenin nedeni, magma havzasında zirvenin ağırlığını destekleyecek yeterli malzeme kalmamasıdır. Volkanın kenarında neredeyse dairesel bir çatlak (halka) oluşur. Bu halka çatlaklar aynı zamanda diken adı verilen patlamalar için besleyici görevi görür. Halka çatlaklarda ikincil volkanik bacalar da gelişir. Magma havzası boşaldığında, halka şeklindeki yarığın merkezinde yer alan volkanın merkezi içe doğru çökmeye başlar. Bu çöküşe patlamaların olduğu bir doğal afet eşlik edebilir. Çöken alan 1 ila 250 km kadar olabilir.
Kaldera göllerinin özellikleri, oluştukları volkanın tipi, büyüklüğü, yaşı ve iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı kaldera gölleri tatlı suya sahipken, bazıları tuzlu veya asidik olabilir. Bazı kaldera gölleri berrak ve renksizken, bazıları turkuaz veya yeşil renkte olabilir. Bazı kaldera gölleri soğukken, bazıları sıcak veya kaynar olabilir. Bazı kaldera gölleri balık veya diğer canlılara ev sahipliği yaparken, bazıları yaşam için uygun olmayabilir. Bazı kaldera gölleri tek bir olayla oluşurken, bazıları birden fazla patlama ve çökme sonucu oluşabilir. Bazı kaldera gölleri tek bir gölden ibaretken, bazıları birden fazla gölü içerebilir.