Bitlis

Bitlis Yaklaşık 300 Farklı Kuş Türüne Ev Sahipliği Yapıyor

Bitlis’in doğal yapısı ve sulak alanları, hem yerel hem göçmen kuşlar için önemli yaşam alanları sunarak kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları için ideal bir yer haline geliyor.

Bitlis, zengin ekosistemleri ve doğal yapısıyla, yaklaşık 300 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Van Gölü Havzası, Nemrut Krater Gölü ve İron Sazlığı gibi bölgelerde bulunan göller, dağlar ve sulak alanlar, göçmen ve yerel su kuşları için ideal yaşam alanları sağlıyor.

Kuşların göç yolları üzerinde yer alan Bitlis, yırtıcı kuşlar, balıkçıllar, ötücü kuşlar ve su kuşları gibi pek çok türü gözlemleme imkanı sunarken, aynı zamanda doğa fotoğrafçıları için de cazip bir bölge.

Doğa ve uzay gözlemcisi Dr. Cihan Önen, Bitlis'in sahip olduğu ekolojik çeşitlilikle doğaseverler için önemli bir destinasyon olduğunu ifade etti. Bataklık ve sulak alanlarda göçmen kuşların görüntüsünün göz kamaştırıcı, seslerinin ise huzur verici olduğunu ifade eden Önen, “Son birkaç ayda ebabil kuşları, balıkçıl kuşlar, su tavukları, leyleklerin yanı sıra baykuşlar, kartallar, doğanlar ve şahinler gibi birçok yırtıcı kuş türünü gözlemleme fırsatı bulduk. Bitlis, bu zengin biyolojik çeşitliliği ile doğaseverler için eşsiz bir deneyim sunuyor. Göç başlamadan önce bu canlılar gözlemlenebilir. Bitlis'te irili ufaklı pek çok göl var. Aynı zamanda sazlık ve sulak alanları da bünyesinde barındırıyor. Bu açıdan kuşlar ve yaban hayatı için oldukça ideal bir yer. Bizlerde bu görüntüleri kaçırmamak için saatlerce objektiflerimizin başında durarak doğaseverler olarak görüntü almaya çalışıyoruz” diye konuştu.