Adilcevaz

Bitlis'in O İlçesinde Dalış Tutkunları Van Gölü'nün Zenginliklerini Keşfediyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesi, dalış tutkunlarının yeni favori destinasyonu haline gelen Van Gölü'nde su altı keşifleriyle dikkat çekiyor. Uzman dalgıçlar eşliğinde gerçekleştirilen dalışlar, gölün derinliklerindeki mikrobiyalitler, son zamanlarda keşfedilen batık gemiler, tarihi yapıların kalıntıları ve endemik inci kefalleri gibi zenginlikleri gün yüzüne çıkarıyor.

Adilcevaz Dalış Okulu, 2 yıl önce bölgeye açılarak hem yerel halka hem de ziyaretçilere su altı eğitimleri ve tanıtım dalışları imkanı sunuyor. Okulun açılmasıyla birlikte bölgedeki dalış turizmi hızla gelişmiş durumda. Özellikle uzman rehberler eşliğinde yapılan keşifler, dalışseverlere Van Gölü'nün eşsiz su altı manzaralarını ve tarihi mirasını keşfetme fırsatı veriyor.

Yukarı Deniz Derneği Başkanı ve dalgıç Cumali Birol yaptığı açıklamada, Adilcevaz Dalış Okulu'nun açılmasıyla birlikte bölgede su altı turizminin geliştiğini ve bu sayede yerel ekonomiye katkı sağlandığını belirtti.

Sezonu açtıkları dalış okulunda tanıtım ve eğitim dalışlarıyla çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Birol,
 "Gerçekten bölgenin bu tür dalışlara ihtiyacı var. Gençlerimizin, öğretmenlerimizin, doktorlarımızın, hemşerilerimizin bu dalışlara ihtiyacının olduğunu gördük. 2 yıl önce dalış okulunu açtık. Büyük bir ilgi var. Özellikle öğretmenlerden talep alıyoruz." dedi.
Adilcevaz'ın, Van Gölü havzasının en temiz kıyısına sahip olduğunu belirten Birol, ilçe sınırlarında gölün derinliklerinin de çok temiz olduğunu kaydetti.

"Dalışseverleri Adilcevaz'a dalış okuluna bekliyoruz"

Van Gölü'nün mikrobiyalitler, batık gemiler ve Adilcevaz Kalesi ile dalışseverlere su altı zenginliği sunduğunu vurgulayan Birol, şöyle konuştu:
"Burada ekosistemin bozulmadan devam etmesini sağlıyoruz. Dalışseverleri Adilcevaz'a dalış okuluna bekliyoruz. Adilcevaz ilerleyen yıllarda turizm anlamında farklı bir yere sahip olacak. Burası Kızıldeniz'e belki alternatif olmayacak ama Kızıldeniz'i aratmayacak görüntülere sahip. Mikrobiyalitleriyle balığıyla bunu yaşatmaya çalışacağız. Buralar bakir yerler. Van Gölü gizemini koruyor. Gölün derinliklerinde birçok batık ev ve yerleşim yerleri var. Doğa harikası bir yer. Tanıtım dalışlarıyla mikrobiyalitleri ve gölün derinliklerindeki güzellikleri dalışseverlerle buluşturuyoruz. Bu buluşmayla su altında farklı bir dünya ortaya çıkıyor."

 "Su altında olmak çok güzel"

Ahlat'ta öğretmen olarak görev yapan İbrahim Dedegil ise tavsiye üzerine geldiği Adilcevaz'ın çok güzel bir ilçe olduğunu belirtti.
Van Gölü'nün bölgeye ayrı bir güzellik kattığını ifade eden Dedegil, "Buradaki dalış okulunda tanıtım dalışına katıldık. Gayet güzeldi. Burada böyle bir aktivitenin olması mutluluk verici. Su altında olmak gayet güzel. Aşağıda farklı bir dünya var. Çok heyecanlıydı." dedi.
Okulun açılmasında emeği geçenlere teşekkür eden dalgıçlardan Harun Birol da "Suyla buluşmak mükemmel bir şey. Göldeki batıklar, kale kalıntıları ve mikrobiyalitler göle ayrı bir güzellik katıyor. Herkes tanıtım dalışlarının yapılmasından memnuniyet duyuyor. İnsanlar gölün derinliklerine dalmak için sabırsızlanıyor." ifadelerini kullandı.