Bitlis

Bitlis'te Kadının Rahminde Karpuz Büyüklüğündeki Kitle Ameliyatla Çıkarıldı

Bitlis'te 55 yaşındaki kadın, karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan operasyonla rahminden karpuz büyüklüğünde kitle çıkarıldı.

Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı bir köyde yaşayan 55 yaşındaki bir kadın, 3 yıl boyunca süren karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlık şikayetleriyle Tatvan Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Kadının muayenesini gerçekleştiren Op. Dr. Ömer Faruk Öz, rahminde 35-40 santim büyüklüğünde bir miyom tespit etti.

Miyomun kötü huylu olmadığına dair yapılan tespitin ardından, kadına ameliyat önerildi. Yaklaşık iki saat süren başarılı bir operasyon sonucunda, kadının rahminden 3 buçuk kilogram ağırlığında bir kist çıkarıldı.

bitliste-karin-agrisiyla-basvuran-kadinin-rahminden-karpuz-buyuklugunde-kitle-cikarildi-6086fa31.jpg

Op. Dr. Ömer Faruk Öz, ameliyat sonrasında hastanın sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu ve şikayetlerinin tamamen ortadan kalktığını ifade etti. Kadının yaşam kalitesini olumsuz etkileyen miyomun başarılı bir şekilde çıkarıldığını belirten Öz,

"55 yaşındaki hastamız, 3 yıldır devam eden karın ağrısı, kabızlık ve karında şişkinlik şikayetiyle başvurdu. Yaptığımız görüntüleme sonucu hastamızın rahminde yaklaşık 35-40 santim boyutlarında bir miyom tespit ettik. Hastamıza gerekli bilgilendirme yaptıktan ve miyomun kötü huylu bir kitle olmadığını tespit ettikten sonra ameliyat kararı aldık. Yaklaşık 2 saat süren ameliyat sonucu hastanın uzun süredir yaşam kalitesini bozan miyomu tamamen çıkardık. İki gecelik bir hastane yatışı sonrası hastamızı şifa ile taburcu ettik." dedi.

Ameliyat sonrası hasta sağlığına kavuştu

Ameliyat sonrası hastanın şikayetlerinin kalmadığını dile getiren Öz,

"Miyomun kilosu yaklaşık olarak 3 bin 500 gramdı. Hastanın yaşam kalitesini ciddi anlamda bozan bir kitleydi. Ameliyat sonrası kontrollerimizde de hastanın kabızlık, şişkinlik şikayetlerinin tamamen ortadan kalktığını gördük. İyi huylu olması işimizi kolaylaştırdı. Önceden tespit etmek çok kolay olmasa da yıllık rutin kadın doğum kontrolleri esnasında tespit etmek kolay. Ultrason ile tespit ediyoruz. Yaşam süresini kısıtlamayan bir hastalık olduğu için erken tespit çok şart değil. Ama yıllık kontroller esnasında tespit ettiğimiz zaman hastanın yaşam kalitesini bozan bir büyüklükte ise, bunun ameliyat edilmesinde fayda var." diye konuştu.

Miyom erken teşhis edilebiliyor mu?

Miyom kistinin görülebilecek dönemlere değinen Öz, yılda bir defa da olsa kontrollerin yapılması gerektiğini söyledi.Öz,

"Doğurganlık çağındaki kadınlarda yaklaşık 16-45 veya 50 yaş arasındaki kadınlarda gebe değilseler dahi kadın doğum kontrolünü öneriyoruz. Hastamız 55 yaşında olduğu için yaklaşık 7 senedir menopozdaydı. Bu hasta üzerinde konuşacak olursak, gebelik ihtimali yoktu. Yalnız gebelik çağında da miyomlar oldukça sıklıkla görülebilmekte. Hastalarının birçoğunda bunlar gebeliği önleyebilmekte. Lokasyonuna, yerleşim bölgesine göre değişebilmekte. Eğer böyle bir bölgedeyse, boyutunda bağımsız olarak ameliyat edilmesi gerekiyor. Çünkü embriyonun yerleşmesini engelleyip, düşüklere sebep olabiliyor. Dolayısıyla 1-2 santim veya boyutundan bağımsız olarak bebeğin yerleştiği yerde bir milyon görüldüğü takdirde, onun ameliyat ile alınmasını öneriyoruz." şeklinde konuştu.