Van Gölü Kuraklık Nedeniyle Çekilmeye Devam Ediyor Van Gölü Kuraklık Nedeniyle Çekilmeye Devam Ediyor

Her geçen gün azalan yorgan ustalarının, kış aylarında sıcak tutması ve sağlıklı olması nedeniyle tercih edilen yorganın yoğun talebiyle karşılaştığı bilgisi verildi. Evlenecek kızların çeyizlerinde vazgeçilmez bir parça olan yorganı yapan ustaların sayısının giderek azaldığı belirtildi. Yorgancılık mesleğinin unutulmaya başlandığı bu dönemde, yorgana olan ilginin ise arttığı ifade edildi. Ancak çırak bulmakta zorluk çeken yorgancılar, çırak yetiştirmek için gerekli desteği alamadıklarını ifade ettiler. Bitlis gibi uzun ve zorlu kış aylarının yaşandığı bir şehirde yorgan talebinin her geçen gün arttığı belirtildi. Yün yorganın, kışın üşütmemesi ve yazın ise terletmemesi nedeniyle büyük rağbet gördüğü vurgulandı.

Bitlis'te 7 Yıldır Yorgancılık Yapan Usta, Destek Bulamayınca Memleketine Dönüyor

Bitlis'e gelerek 7 yıldır yorgancılık yapan usta Ramazan Çakmak, yeterli desteği bulamadığı için memleketine dönmeye karar verdiğini açıkladı. Yorgana olan talebin arttığı ancak bu mesleği icra edecek ustaların kalmadığından yakınan Çakmak, gençlere bu mesleği öğrenmeleri çağrısında bulundu. Kendisinin 53 yıldır yorgancılık yaptığını ifade eden Çakmak, maddi zorluklar nedeniyle okuldan sonra çırak olarak bu mesleğe başladığını ve çalıştığı süre boyunca bu mesleği sürdürmeye çalıştığını belirtti.

7 yıldır Bitlis'te yorgancılık yaptığını söyleyen Çakmak, çırak yetiştirmek için çaba harcamasına rağmen hiç kimsenin bu mesleği öğrenmek istemediğini dile getirdi. Çakmak, yer tahsisi için valilik ve belediyeden destek talep ettiğini ve halk eğitim merkezinde kurs açılması için de başvuruda bulunduğunu ancak olumlu sonuç alamadığını belirtti. Mesleklerin kaybolmaması için yeterli imkanların sağlanmadığına dikkat çeken Çakmak, yorgan yapmanın kolay bir meslek olmadığını ve emek gerektirdiğini vurguladı. Türkiye'de sayılı yorgan ustalarının kaldığını söyleyen Çakmak, gençlerin bu mesleği öğrenmek istemediğini anlamadığını ifade etti. Helal kazanç için büyük emek sarf ettiklerini belirten Çakmak, kendi yapımı yorganların maliyetini ve değerini açıkladı.

60b69e46-a76f-4683-b122-3ebc7ca24754.jpg
Yorgan Dİkerken
165dcce6-b2e0-4c7d-8b7e-5eafc985d6f4.jpg
Yorgan Dİkerken
a9978d19-d317-43c2-8a27-e46d70e19e78.jpg
Yorgan Dİkerken

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)