Kurban Bayramı yaklaşırken, et tüketiminin artmasıyla birlikte mide sağlığını korumak için beslenmeye dikkat etmek büyük önem taşıyor.
Diyetisyen Semira Avcı, etin doğru şekilde pişirilmesini önererek, etin haşlama veya ızgarada pişirilmesini tavsiye ediyor. Ayrıca etin sebzelerle birlikte pişirilmesinin önemine de değiniyor.
Etin büyük parçalar halinde buzdolabında saklanmaması gerektiğini belirten Avcı, eksi 18 derecede 3 ay süreyle buzlukta muhafaza edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Avcı, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin hayvanlardan insanlara birçok mikrobun geçişine neden olabileceğine dikkat çekiyor.
"Kurbanlıkların veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekiyor."
Kurban etinin doğru şekilde pişirilmesine vurgu yapan Avcı, "Bayramlar, iyi duyguların ve iyi dileklerin çoğaldığı güzel günlerdir. Şimdiden herkese sevdikleriyle beraber geçirecekleri huzurlu, mutlu ve sağlıklı bir bayram diliyorum. Sağlık demişken, sağlığın yeterli ve dengeli beslenmeyle sağlandığını unutmamak gerekiyor. Kurban Bayramı'nda seçilen kurbanlıkların veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekiyor. Bu şekilde daha sağlıklı olur. Kurban Bayramı'nda eti nasıl pişireceğiniz ve nasıl saklayacağınızı bilmeniz ekstra önemli oluyor. Et ateşe yaklaştıkça kanserojen madde miktarı daha da artacaktır. Yine kızartma işleminde de kanserojen maddeler daha artmaktadır. Sağlık açısından daha sağlıklı olan haşlama ve ızgarayı seçmeniz daha doğru olacaktır." şeklinde konuşuyor.
"Eti sebzeyle birlikte pişirmek daha doğru olacaktır."
Etin kesildikten bir gün sonra tüketilmesi gerektiğini belirten Avcı, "Et, diğer sebzelere göre daha sert bir besindir ve sindirimi daha zor olabilir. Hem çeşitliliği sağlamak hem de sindirimi kolaylaştırmak için eti herhangi bir sebzeyle birlikte pişirmek daha doğru olacaktır. Etin yanına ızgara sebzeler eklemek veya bol limonlu bir salata ile tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Çiğ veya az pişmiş et tüketimi hayvanlardan insanlara birçok mikrobun geçişine neden olabilir. Bu nedenle etin doğru bir şekilde pişirilmesi önemlidir. Et ilk kesildiği zaman daha sert olabilir. Bu nedenle mide ve bağırsak rahatsızlığı olan insanların eti kesildikten bir gün sonra tüketmeleri daha uygun olacaktır." şeklinde açıklama yapıyor.
"Eti buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sararak buzdolabında saklayalım."
Etin eksi 18 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini belirten Avcı, "Et kesildikten sonra büyük parçalar halinde buzdolabına koyulmamalıdır. Her seferinde kullanılacak miktar, buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Büyük parçalar halinde saklanması durumunda her seferinde çıkarılıp çözülerek tekrar buzdolabına konulması, etin kalitesini olumsuz etkileyebilir. Eksi 18 derecede 3 ay süreyle buzdolabının buzluk kısmında saklayabiliriz." şeklinde öneride bulunuyor.
"Kahvaltı için etin kesilmesini beklemeyin."
Avcı, bayramda hafif bir kahvaltıyla güne başlamanın önemini vurguluyor ve şunları söylüyor: "Sağlıklı beslenme konusunda genel önerilerde bulunmak istiyorum. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak daha sağlıklı olacaktır. Kahvaltı için etin kesilmesini beklemeyin, zaten et bir miktar sert olabilir, bir süre beklemesi daha iyidir. Güne hafif bir kahvaltıyla başlayıp öğle yemeğinde et tüketmek daha doğru olacaktır. Eti herhangi bir salata veya sebze ızgarasıyla tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Akşam yemeğinde kuru baklagiller veya sebze yemeği tercih etmek daha doğru olacaktır. Sindirim problemlerine yol açmamak için yiyeceklerin iyi çiğnenmesi önemlidir. Et zaten sert bir yapıya sahip olduğundan yavaş yavaş tüketmek gerekmektedir. Kilo kontrolünü sağlamak için akşam yemeklerinden 1 saat sonra yürüyüş yapmak faydalı olacaktır."