Hizan

'Doğu'nun Karadeniz'i' Bitlis'te 400 Aile Geçimini Fındıktan Sağlıyor

"Doğu'nun Karadeniz'i" olarak nitelendirilen Bitlis'in Hizan ilçesinde 400 ailenin geçimini sağladığı fındık hasadında çiftçiler bu yıl verimden memnun kaldıklarını belirttiler.

Nazar bölgesindeki 9 köyde yetiştirilen Hizan fındığı, yüksek yağ oranı, lezzeti ve aromasıyla dikkat çekiyor ve çiftçilerin önemli bir gelir kaynağı haline geliyor.

Çalışkanlar köyünde günün ilk ışıklarıyla fındık bahçelerine giden çiftçiler, baston şeklindeki uzun sırıklar yardımıyla ağaçlardan fındık topluyor. Sıcak hava koşullarında akşama kadar dik yamaçlarda çalışan çiftçiler, topladıkları fındıkları sırtlarında veya katırlarla taşıyor. Fındıklar, çotanaklarından ayrıştırıldıktan sonra evlerin damında kurumaya bırakılıyor. Birkaç gün içinde tüketime hazır hale gelen fındık, satışa sunuluyor.

Çiftçiler, Hizan fındığının tanıtılmasını ve daha geniş bir pazara ulaşmasını istiyor.50 yaşındaki çiftçi Aycan Çetin, fındık hasadının zor bir iş olduğunu belirterek, bu yılki verimden memnun olduklarını söyledi.

Çetin,"Geçen yıl verim alamadık. Geçimimizi fındıktan sağlıyoruz. Fındıktan elde ettiğimiz gelirle ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Başka gelirimiz yok. 40 yıldır fındık topluyorum. Çok zor bir iş. Topladığımız fındığı eve götürdükten sonra ayrıştırıp kurutuyoruz. Daha sonra satışa sunuyoruz." dedi.

 "Fındığı toptancılara satıyoruz"

Fındık üretiminin hem rahat hemde sorlu yanlarını gördüklerini dile getiren Burhan Çetin, geçimleini fındıkla sağladıklarını söyledi. Geçen yıl kuraklık, ilaçlama ve su sıkıntısından dolayı istedikleri verimi alamadıklarını anlatan Çetin, "Sabah erkenden fındık ağaçlarının bulunduğu bölgeye geliyoruz. Ailece akşama kadar var gücümüzle çalışıyoruz. Bu iş zor ama yapmak zorundayız. Kolay iş yok. Havanın sıcak olması da insanı etkiliyor. 8 dönümden yaklaşık 1,5 ton fındık topladık. Fındığı genellikle toptancılara veriyoruz." diye konuştu.

Çalışkanlar köyü muhtarı Muhsin Kaya ise bölgedeki 400 hanenin geçi,m kaynağının fındık olduğunu ifade etti.  Hasadın zorluklarının olduğunu  belirten muhtar Kaya, şunları kaydetti:

"Topladığımız fındığı makinemiz olmadığı için elle ayrıştırıyoruz. Sonra damlarda kurutup tüccarlara satıyoruz. Karadeniz Bölgesi gibi Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (FİSKOBİRLİK) satmak istiyoruz. Fındığımızın yağ oranı, lezzeti ve büyüklüğü, Karadeniz fındığına göre daha iyi ama yeterince tanıtılmamış." İklim değişikliğine bağlı olarak fındık veriminin de yıllara göre değiştiğini bildiren Kaya, "Şu anda bölgeden yaklaşık 100 ton fındık satılıyor. Kilogramını 130-140 liradan satacağız. Arazi engebeli olduğu için çok zorlanıyoruz, emek veriyoruz. Geçimimizi kaynağımız bu." dedi.