Sağlık

DSÖ'den Uyarı: Maymun Çiçeği Virüsünün Şimdiye Kadarki En Tehlikeli Varyantı Yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün şimdiye kadarki en tehlikeli varyantına karşı uyarıda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün (Monkeypox) yeni varyantının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğu sınırında hızla yayıldığını açıkladı. DSÖ, bu varyantın "şimdiye kadarki en tehlikeli varyant" olduğunu belirtti ve mevcut salgının cinsel yolla bulaşmayla tetiklendiğine dikkat çekti. Ayrıca, virüsün ten tene temasla da geçebileceğine dair kanıtlar bulunduğunu vurguladı.

Maymun Çiçeği Nedir?

Monkeypox, yani bilinen adıyla maymun çiçeği hastalığı, ateş, halsizlik, ciltte kabarıklık ve kabuklanmaya neden olan bulaşıcı bir zoonotik hastalıktır. Bu hastalığa Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olmaktadır. Orthopoxvirus, insanlarda, memeli canlılarda, omurgalılarda ve eklembacaklılarda konakçı görevi görmektedir. Bu aileye ait diğer hastalıklar arasında çiçek, sığır çiçeği, horsepox, camelpox ve maymun çiçeği bulunmaktadır. Çiçek hastalığı, etkin bir aşılama programı sayesinde 1980'li yıllarda yok edilmiştir.

Maymun çiçeği hastalığı, Batı ve Orta Afrika'da görülmekte ve bu bölgeden dünyaya yayılmaktadır. Maymun çiçeğinin klinik bulguları çiçek hastalığıyla benzerlik gösterse de, bulaşıcılığı çiçek hastalığına göre daha azdır. Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşılar, monkeypox için de koruma sağlamaktadır.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox), hayvanlardan insanlara enfekte olmuş hayvanın kanı, vücut sıvısı, deri-mukoza lezyonlarıyla doğrudan temas (yemek, ısırılmak vb.) yoluyla geçmektedir. İnsandan insana bulaşma ise enfekte olmuş bir kişiyle veya o kişinin kullanmış olduğu nesneler (yatak, havlu vb.) aracılığıyla gerçekleşmektedir. Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı ancak bunun gerçekleşmesi için uzun süre yüz yüze (yakın) temasın gerektiği düşünülmektedir. Bu nedenle aynı evi paylaşanlar, iş vb. ortamlarda uzun süre yan yana bulunanlar ve enfekte bireye temas eden sağlık çalışanları risk altındadır.

Genel Bulaşma Yolları:

  • Yüz yüze yakın temas (solunum damlacıkları)

  • Enfekte hayvan veya insanla temas
  • Virüsün bulunduğu materyallere temas
  • Vücut sıvıları
  • Lezyonlar