CNN'in haberine göre, Avustralya ve ABD'li 18 binden fazla 65 yaş ve üzerindeki kişinin 5 yıl boyunca takip edildiği bir araştırmada, "nonsteroid anti-enflamatuar" ilaç grubundaki aspirin kullanımı ile anemi arasında bir ilişki olduğu belirlendi.

Sağlık Bakanlığı'ndan Büyük Hekim Ataması Sağlık Bakanlığı'ndan Büyük Hekim Ataması

Araştırmada, katılımcıların yarısı günlük olarak 100 miligram aspirin kullanırken diğer yarısı plasebo (etkisiz madde) kullandı. Katılımcıların kan hücrelerinde demir depolayan ferritin proteini ve hemoglobin seviyeleri düzenli olarak kontrol edildi.

Araştırma sonucunda, aspirin kullananlarda, hemoglobin ve ferritin seviyelerinin düşük olduğu ve anemi riskinin aspirin kullanmayanlara göre yüzde 20 daha yüksek olduğu gözlendi. Ayrıca, plasebo kullananlara kıyasla, aspirin kullanan ileri yaş gruplarında 5 yıl içinde anemi oluşma olasılığının yüzde 24 olduğu belirtildi.

Araştırmacılar, anemi riskinin kanser, böbrek hastalığı, diyabet gibi kronik rahatsızlıkların yanı sıra diğer nonsteroid anti-enflamatuar ilaç kullanımı, cinsiyet ve yaş gibi farklı faktörlere rağmen devam ettiğini ifade etti. Aspirinin, kanın pıhtılaşmasını zorlaştırarak karın boşluğuna kan sızmasına yol açarak anemi oluşumuna neden olabileceği düşünülüyor.

Araştırmada, ABD'de yaygın olarak kullanılan aspirinin yaşlı insanlarda kalp krizi ve inme riskini azaltmak için kullanıldığı ve kandaki pıhtılaşmayı engellediği belirtildi.

Bu araştırma "Annals of Internal Medicine" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)