Emekli maaşı alan kişiler, maaşlarına haciz koyulması halinde zor günler geçiriyor. Bu nedenle pek çok kişi, CİMER’e konuyla ilgili şikâyetler iletti. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumuna ve Alo 170’e yapılan şikâyetlerde de artış yaşanıyor.

Emeklilerin maaşına haciz koyulmasının yanı sıra banka kesintileri ile de karşılaşabilir. Bankalar, kredi ya da kredi kartı borcuna mahsuben emekli maaşından kesinti yapabilir. Emekliler, bu durumdan da son derece rahatsızdır. Yargıtay’ın bu konu ile ilgili emeklilerin hakkını koruyan kararları vardır.

YARGITAY’IN KARARLARI, EMEKLİDEN YANA

emekli-maas.webp

Türkiye'nin Dış Borç Rakamları Açıklandı Türkiye'nin Dış Borç Rakamları Açıklandı

Yargıtay, emekli aylığını “yaşam hakkı” kapsamında değerlendirdi. Bu nedenle bankaların bu aylıktan kesinti yapamayacağına yönelik karar verdi. Haciz kararı söz konusu olduğunda icra müdürlükleri tarafından emekli maaşının haczine onay verilmeyecek.

Emekliler, uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli maaşını alır. Bu nedenle maaşa haciz koyulması, emeklilerin yaşamını olumsuz etkiler. Birçok emekli bu konuyla ilgili yargıya başvurmuştur.

SOSYAL SİGORTALAR KANUNU DA EMEKLİ MAAŞ HACZİNİ YASAKLADI

5510 Saylı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda maaş haczi ile ilgili bir düzenleme yer alır. Kanunun 93. Maddesinde kurum alacaklarının devredilemeyeceği ve temlik edilemeyeceği belirtilir.

Emekli, dul ve yetimlere ödenen aylıklar, sadece bir tek koşulda haczedilebilir. Nafaka borcu söz konusu ise haciz işlemi yapılır. Bu durumun bir istisnası da vardır. Emeklinin onay vermesi halinde maaşa haciz konulabilir. Ancak öncelikle emeklinin araç, ev ve arazisi için haciz işlemi yapılır.

Bankaların bu konu ile ilgili farklı uygulamaları vardır. Bazı bankalar, kredi sözleşmesi imzalatma yoluna gider. Bu sayede emekli maaşı teminat olarak verilir.

Banka tarafından kredi ödemesi, emekli maaşından alındıysa bu durumda dava yolu açıktır. Emekli maaşından kesinti yapılan kişi, bankaya dava açabilir. Böylece bilgisi dışında yapılan kesintilerin iade edilmesi mümkün olur. Bu tür davalarda hak düşürücü süre bir yıldır.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ