Yüz binlerce kişi emeklilik bekliyor Emeklilik yaşı ve alınacak maaş SGK’dan öğrenilebiliyor. Emekliliği ilk olarak yaş şartları, primler ve sigorta başladıktan sonraki süreç gibi bir dizi faktör etkiliyor. Erken emekli olmak isteyenler içinse yeni bir umut doğdu.

Erken emekli olmak isteyen vatandaşların fırsatlardan yararlanabilmeleri için gerekli şartları yerine getirmeleri büyük önem taşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla başvuruda bulunarak SGK kapsamında ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Erken emekli olmak isteyen vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar haberimizde.

EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

emeklilik1-ol1z.jpg

Benzin Fiyatlarına Zam Geldi Benzin Fiyatlarına Zam Geldi

Emekli olmak için sigorta başlangıç tarihinize, prim gün sayınıza ve yaşınıza göre farklı şartlar bulunmaktadır. SGK’nın resmi internet sitesinde yer alan emeklilik hesaplama aracı ile bu şartları kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca, SSK, Bağ-Kur ve kamu çalışanları için geçerli olan yıl şartıyla prim gün sayısı tablosunu da aşağıda bulabilirsiniz.

EMEKLİLİK YAŞINI GERİ ÇEKMENİN YOLLARI

Emeklilik yaşınızı geri çekmek için yararlanabileceğiniz bazı fırsatlar vardır. Bunlar doğum borçlanması, askerlik borçlanması ve staj borçlanmasıdır. İşte bu borçlanmalar hakkında bilmeniz gerekenler:

Doğum borçlanması: Kadın çalışanlar, doğum yaptıkları için iş hayatından ayrıldıkları süreleri borçlanarak prim kazanabilirler. Bu sayede emeklilik yaşlarını ve prim gün sayılarını tamamlayabilirler. 3 çocuğa kadar borçlanma yapılabilir. 1 çocuk için 2 yıllık prim kazanılması, emeklilik yaşını 6 yıl geri çekmek anlamına gelir.

Askerlik borçlanması: Sigortalı olmadan önce askerlik yapanlar, askerlik sürelerini borçlanarak sigorta başlangıç tarihlerini öne çekebilirler. Bu da emeklilik yaşlarını düşürür. Ayrıca, prim gün sayısı eksik olanlar da askerlik borçlanması ile emekli olabilirler. Örneğin, emekli olmasına 5 ay kalan bir kişi, 5 aylık askerlik borçlanması yaparak emekli olabilir. Ancak, sigortalı olduktan sonra askerlik yapanlar için bu durum geçerli değildir.

Staj borçlanması: Eğitim döneminde staj yapanlar, staj sürelerini borçlanarak prim kazanabilirler. Ancak, staj borçlanması sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmez. Bu nedenle, emeklilik yaşını geri çekmez. Sadece prim gün sayısını artırır. Fakat, doğum borçlanması yapacak olan kadınlar için staj borçlanması sigorta başlangıcı sayılır.

Kaynak: Haber Merkezi

Kaynak: İlke Haber Ajansı (İLKHA)