Güncel

Evinizde varsa derhal çöpe atın! Elinizi bile sürmeyin, adeta ölüm saçıyor...

Sağlıklı bir yaşamın sırlarını paylaşarak tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, son açıklamasında evlerde hastalıklara neden olabilecek bir ürünün hemen çöpe atılması gerektiğini vurgulayarak uyardı.

Açıklamalarıyla tartışma konusu olan Prof. Dr. Canan Karatay, bu sefer ev hanımlarını yakından ilgilendiren bir uyarıda bulundu.Karatay'ın son açıklamaları gündemde!

Prof. Dr. Canan Karatay'ın mutfakla ilgili bu önemli uyarıları, sağlığınızı düşünen herkes için değerli bir rehber niteliğinde...

TUVALETİNİZDEN DAHA FAZLA MİKROP BARINDIRIYOR

Yeşil ve sarı mutfak süngerlerinin evlerimizdeki en mikrop yuvaları olduğunu belirten Karatay, bu iddiasını bilimsel verilerle destekledi. Tuvaletten daha fazla mikrop barındırdığı kanıtlanan bu süngerler aynı zamanda çevreye de zarar veriyor. Sentetik plastik liflerden yapılan bu süngerler, su yollarını kirletiyor ve biyolojik olarak parçalanamıyor.

ARAŞTIRMALAR DOĞRULADI

Norveçli gıda araştırma enstitüsü Nofima'da yapılan yeni bir çalışma, bulaşık süngerlerindeki görünmeyen tehlikeleri ortaya çıkardı. Uzmanlar, her evde bulunan ve günlük yaşamın bir parçası olan bulaşık süngerlerinin, tek bir süngerde dünyadaki tüm insanlardan daha fazla bakteri barındırabileceğini belirtiyorlar. Araştırma bilimcisi Trond Møretrø, "Salmonella ve diğer bakteriler süngerlerde fırçalardan daha fazla çoğalır ve hayatta kalır. Bunun nedeni günlük kullanımda süngerlerin asla kurumaması" diyor.

Çalışma ayrıca, süngerlerin ne sıklıkta temizlendiğinin önemli olmadığını gösterdi. Møretrø, "İnsanların süngerlerini kullanma şekli bakteri üremesi açısından pek önemli değil. Süngerler günlük olarak değiştirilmedikçe, bakteri üremesini önlemek zor" ifadelerini kullanıyor.

Avrupa Birliği destekli bir proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmada, bulaşık süngerleri ve fırçalarının taşıdığı bakteri yükleri karşılaştırıldı. Araştırmacılar, Portekiz'de yaşayan 20 kişiden mutfak süngerleri ve Norveç'te yaşayanlardan 35 fırça ile 14 sünger topladı. Daha önce yapılan bir anket, Avrupa'daki 10 ülkede süngerlerin mutfak temizliğinde yaygın olarak kullanıldığını, fırçaların ise yalnızca Norveç ve Danimarka gibi iki ülkede bulaşık yıkamak için tercih edildiğini gösterdi.

CANAN KARATAY DA UYARDI!

Karatay, bulaşık süngerlerinin sağlık açısından tehlikeli olduğunu vurgulayarak, “Ben evimde bulaşık süngeri kullanmıyorum, evime de sokmam, sokulmasına izin vermem. Bulaşık süngeri yerine bez kullanıyoruz. Bezi de sürekli olarak yıkıyoruz. Bulaşık süngerleri mikrop biriktirirler. Bu mikroplar ise öyle yıkamaya ile geçmezler, ölmezler. Çok çok sıcak suya sokmanız lazım ki bu mikropları yok edebilesiniz. Ancak bunu da kaç ev hanımı yapıyoruz. Bir gün yapsa sonraki gün unutur. Deterjan ile mikropların öldüğünü kimse zannetmesin. Deterjan mikrop öldürmez. Çok çok sıcak su ile mikroplar ölür. İlla bulaşık süngeri kullanmak istiyorsalar o zaman 3-4 günde bir bunu değiştirmeliler. Yoksa her türlü hastalığa açık davet yaparsınız.” dedi.

PEKİ BULAŞIK SÜNGERİ YERİNE NELER KULLANILABİLİR?

Kabak Lifi

Elde bulaşık yıkama da en iyi alternatif kabak lifidir. Bu lif, kabak bitkisinin kurutulmuş kabuğundan elde edilir, doğal bir malzemedir ve geri dönüştürülebilir. Plastik süngerlerin aksine, çevreye zarar vermez. Suyla kolayca temizlenebilir, Yapısı gereği bakteri oluşumunu engeller, bu nedenle hijyeniktir. Yüzeylere zarar vermez, koku yapmaz, alerjik reaksiyon riski en azdır. Uzun ömürlü oldukları için de en az 4 ay kullanılabilir, uzun vadede tasarruf sağlar.

El Bezleri

El yapımı bezler tekrar kullanılabildiği ve kolay dezenfekte edilebildiği için en çok tercih edilenler arasında yerini alır. Uzun vadede de ev ekonomisine destek olur. Canan Karatay'ın tercihi bu bezler.

Doğal Bulaşık Süngerleri

Emme kapasiteleri yüksek ve çevre dostudurlar. İnatçı lekeleri kolayca temizler ve yapışmaz tavaları, cam eşyaları cizmediği için güvenlidir.

Unutmayın, bulaşık süngeri yerine kullanabileceğiniz pek çok çevre dostu alternatif bulunmaktadır. Bu alternatifler, hem sağlığınızı koruyacak hem de çevreye zarar vermeden temizlik yapmanıza yardımcı olacaktır.