Güncel

Gazze'de Durum Vahim İnsanlar Açlıkla Karşı Karşıya

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki insanların ciddi boyutta açlıkla karşı karşıya olduğunu belirterek, bölgeye acil ticaret ve insani yardımın gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Gazze'deki insanların korkunç bir durumda olduğunu ve acil yardıma ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Guterres, son 100 gündür Gazze'deki Filistinli sivillerin insanlık dışı koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini ifade etti.

"Gazze tarihte benzeri görülmemiş boyut ve hızda yıkıma maruz kalıyor"

Guterres, kış aylarında 2,3 milyon Filistinlinin sığınma, ısınma, temizlik malzemeleri, gıda ve su eksikliği nedeniyle zor şartlar altında yaşadığını belirterek, "Tüm Gazze halkı tarihte benzeri görülmemiş boyut ve hızda yıkıma maruz kalıyor. Hiçbir şey Gazze halkının toplu cezalandırılmasını meşrulaştıramaz. Gazze'de yarım milyondan fazla insan çok ciddi boyutta açlıkla karşı karşıya. Gazze'nin tümüne hızlı, güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir insani erişim talebinde bulunuyorum. Aynı zamanda tüm uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin sonlandırılması gerektiğini yineliyorum." dedi.

Gazze halkı bulaşıcı hastalıklarla ölme tehlikesiyle karşı karşıya

Guterres, Gazze'ye hızlı ve güvenli insani erişim sağlanması, ticari ürünlerin bölgeye gönderilmesi gerektiğini belirtti. Gazze'ye yardımların hızlı girişi için daha fazla geçiş noktasına da ihtiyaç olduğunun altını çizen Guterres, "Gazze halkı sadece bombalamalar yüzünden değil, aynı zamanda hepatit A, dizanteri ve kolera gibi bulaşıcı hastalıklardan da ölme riskiyle karşı karşıya." uyarısında bulundu.

"Filistin halkının devlet kurma hakkının inkâr edilmesi çatışmayı uzatır ve küresel barış ve güvenlik için çok büyük bir tehdit teşkil eder." diyen Guterres, tarafların ve uluslararası toplumun birlikte hareket ederek kalıcı barış için harekete geçmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)