Yüksekova ilçesine bağlı Kamışlı köyünde yaşayan Hamza Akkurt, Cilo Dağı istikametinde meydana gelen bir atmosfer olayını görüntüledi. 'Yalancı güneş' olarak adlandırılan olay, havadaki küçük buz kristalleri üzerine ışığın yansımasıyla ortaya çıkıyor. İhlas Haber Ajansı'nın servis ettiği habere göre; Akşam saatlerine doğru gökyüzüne bakan Akkurt, normal güneşin yanında görünen yansıma noktasını cep telefonuyla kaydetti.

Hamza Akkurt, bu olayla ilk kez karşılaştığını belirterek, "Akşam saatlerine doğru güneşe baktığımda hemen sağ tarafında yansımasıymış gibi bir güneş daha gördüm. O anları cep telefonumla görüntüledim" dedi.

aw092058-04-min.jpg

Yalancı Güneş Nedir

Evet, "Yalancı Güneş" ya da diğer adıyla "Parheli" (parhelion), atmosferdeki buz kristallerinin neden olduğu optik bir fenomendir. Bu olay, ışığın atmosferde kırılması ve yansıması sonucu meydana gelir.

Yalancı Güneş, genellikle Güneş'in her iki yanında, yaklaşık 22 derece uzaklıkta ve Güneş ile aynı yükseklikte beliren parlak noktalardır. Bu noktalar, buz kristallerinin havada asılı durması ve Güneş'in ışığının bu kristallerden yansımasıyla oluşur. Bu fenomen, ışığın kırılması ve yansıması sonucu gözlemciye, sanki Güneş'in yanında ekstra güneşler varmış gibi bir izlenim verir.

Ayrıca, bu olay sırasında atmosferde 360 derecelik bir dairesel gökkuşağı da oluşabilir. Bu gökkuşağı, atmosferdeki buz kristallerinin ışığı kırması ve dağıtması sonucu ortaya çıkar.

aw092058-02-min.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)