Güncel

Koronavirüse Bağlı Ölümlerin Çoğu Aslında İkincil Bakteriyel Pnömoniden Kaynaklanıyor

Yeni bir araştırmaya göre, koronavirüs nedeniyle ölen hastaların çoğunun asıl ölüm nedeni, çözülmemiş ikincil bakteriyel pnömoni. Hatta koronavirüsün kendisinden daha fazla ölüme neden olduğu ortaya çıktı.

Lawrence Hicks Pulmoner Tıp Profesörü ve Northwestern Medicine'de akciğer ve yoğun bakım doktoru olan kıdemli yazar Benjamin Singer, "Çalışmamız, ağır pnömonisi olan kritik hastalar arasında koronavirüslüler de dahil olmak üzere ikincil bakteriyel pnömoninin önlenmesinin, araştırılmasının ve agresif bir şekilde tedavi edilmesinin önemini vurgulamaktadır" açıklamasında bulundu.

Araştırma, Northwestern Memorial Hastanesi yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) ağır pnömoni ve solunum yetmezliği olan 585 hastayı kapsadı, bunlardan 190'ı koronavirüslüydü.

Singer, "İkincil pnömonisi iyileşen hastaların hayatta kalma olasılığı yüksek iken kurtulamayanların ölme oranı daha yüksek oldu. Verilerimiz, virüsün kendisiyle ilgili ölüm oranının nispeten düşük olduğunu ancak YBÜ'de kalan hastalarda ortaya çıkan ikincil bakteriyel pnömoni gibi diğer faktörlerin neden olduğu ölümlerle birlikte bunu dengelediğini gösteriyor" dedi.

ŞARKU'L AVŞAT