Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yer alan Arin Gölü, kış mevsimi öncesinde flamingoların son misafiri olmaya devam ediyor. İhlas Haber Ajansından edinilen bilgiye göre, Adilcevaz ilçesine bağlı bin 657 hektarlık alana sahip göl, kuş cenneti olarak biliniyor. Van Gölü'nün kuzey kıyısında bulunan Arin Gölü, ilkbahar ve yaz aylarında onlarca kuş türüne ev sahipliği yaparak, flamingoların da dikkat çekici ziyaretçilerinden biri oluyor.

Göl, havaların soğumasıyla birlikte flamingoların kış göçüne hazırlandığı bu dönemde özellikle görsel şölen yaşatıyor. Arin Gölü üzerinde dans eden flamingolar, bembeyaz zirvesiyle kaplanan Süphan Dağı'nın manzarasıyla birleşerek fotoğrafçılar ve doğa severler için çekim alanı oluşturuyor.

Van Gölü Her Geçen Yıl Daha da Çekiliyor Van Gölü Her Geçen Yıl Daha da Çekiliyor

aw073528-11-001.jpg

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü havzasındaki sulak alanların bozulmaması ve tahrip edilmemesi nedeniyle çok sayıdaki türde yaban hayvanının ve kuşların bu havzaya gelip yerleşip bazılarının üreyip, bazılarının sadece dinlenme alanı olarak kullanarak göçü tamamladığını söyledi. Aslan,

“Yaban hayvanlarının Van Gölü havzasının tercih etmelerinin en büyük nedenlerinden birisi gıda bir diğerinin de güvenlikli olmasıdır. Van Gölü havzasında insan baskısı ve güvenlik sorunun az olması ve gıdalarında bol olması sebebiyle yaban hayvanları ve göçmen kuşlar burada belli süre yaşayıp ona görede göçlerinin ayarlıyor. Son yıllarda yapılan gözlemlerde kış mevsiminin geç gelmesi, havaların sıcak gitmesi, mevsimlerin sıcak gitmesi sebebiyle Nisan’ın sonunda gelip Eylül’ün sonuna kadar kalan flamingolar artık Van Gölü havzasının bütün kıyılarında, kurumayan ve beslenebildiği bütün göllerinde yaşamlarını sürdürüyor. Bunların içinde Adilcevaz’da bulunan Arin Gölü, Van’da bulunan Erçek Gölü havsası, Bendimahi Çayı kenarları, Erciş’in sahilleri ve Bitlis gibi her tarafta flamingolar görünmeye başladı. Artık su çekilmelerini bağlı olarak yüzeysel alanlar oluştu. Arin Gölü’nde de bu sene çok sayıda flamingo görülme başlandı. Bunun en büyük sebeplerinden biri de diğer taraflardaki göllerin Akgöl gibi göllerin kurumasının sebep olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

aw073528-01-001.jpg

Küresel ısınma ve kış mevsiminin geç gelmesi nedeniyle göçün uzadığını anlatan Prof. Dr. Lokman Aslan, önceleri Eylül ayında göç eden flamingoların Aralık ayı sonuna kadar havzada kaldığını ve göçün 3 ay uzadığını söyledi. Aslan,

“Mevsimlerin sıcak gitmesi ve küresel ısınmaya bağlı olarak kışın geç gelmesi havaların sıfırın altına geç düşmesi vesilesiyle Van Gölü havzasında flamingoları (allı turnaları) artık Aralık ayının sonuna kadar görebilmekteyiz. Göç eden flamingolarında Şubat’ın sonlarına doğru tekrar gelmekteler. Bazı kışlarda da flamingoların bazı kafileleri Van Gölü havzasının kuytu ve sıcak yerlerinde kışı geçirmekte ve göçe gitmemektedirler. Flamingoları (allı turnaları) çok iyi bi meteoroloji uzmanıdır. Hava soğumadan kendilerinin gıda ve güvenlikleri tehlikeye girmeden göçlerini tamamlarlar. Doğayı bozmazsak, yaban hayvanlarının yaşadığı alanları korursak daha çok türde yaban hayvanı gelerek bu havzayı zenginleştirecek” diye konuştu.

aw073528-09.jpg

aw073528-06.jpg

Editör: Cengiz Tontaş