Coca-Cola'nın içeceklerinden Mars'ın Extra sakızlarına ve bazı Snapple içeceklerine kadar kullanılan aspartam, Temmuz ayında Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından "insanlar için muhtemelen kanserojen" olarak listelenecek. Bu karar, IARC'ın Dünya Sağlık Örgütü'nün kanser araştırma birimi olduğunu belirten kaynaklar tarafından yapıldı.

IARC, bir maddenin potansiyel bir tehlike olup olmadığını değerlendirmek için yayınlanmış tüm kanıtlara dayanarak kararını verir. Ancak IARC, bir kişinin bir üründen ne kadarını güvenli bir şekilde tüketebileceği konusunda bir tavsiyede bulunmaz.

Bitlis'te 12 Yaşındaki Çocuğun Gözünden Canlı Kene Çıkarıldı Bitlis'te 12 Yaşındaki Çocuğun Gözünden Canlı Kene Çıkarıldı

IARC'nin geçmişte verdiği benzer kararlar, tüketiciler arasında bu maddelerin kullanımıyla ilgili endişeleri artırmış ve üreticiler üzerinde baskı oluşturmuştur.

Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Örgütü

Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Örgütü'nün Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JEFCA), aspartamın kabul edilen günlük limitler dahilinde tüketilmesinin güvenli olduğunu bildirmektedir.

Örneğin, 60 kilogram ağırlığındaki bir yetişkinin risk altında olması için her gün içecekteki aspartam miktarına bağlı olarak 12 ila 36 kutu diyet soda içmesi gerekmektedir.

Bu görüş, ABD ve Avrupa dahil olmak üzere ulusal düzenleyiciler tarafından geniş ölçüde kabul edilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün katkı maddeleri komitesi (JECFA) de bu yıl aspartam kullanımını gözden geçirmektedir. JECFA'nın bulgularının IARC'ın kararını açıkladığı 14 Temmuz günü kamuoyuna duyurması beklenmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ