Güncel

Polonya, AB Hukukunu İhlal Ettiği İçin Para Cezası Aldı

Avrupa Adalet Divanı, Polonya'nın 2019 yılında gerçekleştirdiği yargı reformuyla AB hukukunu ihlal ettiğine hükmedip, 556 milyon euro tutar ile AB tarihinin en büyük para cezasına çarptırdı.

Avrupa Adalet Divanı (AAD), Avrupa Birliği'ne (AB) üye Polonya'nın 2019'da gerçekleştirdiği yargı reformuyla AB hukukunu ihlal ettiğine hükmetti.

AAD, Polonya'nın AB Anlaşmasına uygun düşmediğine karar verdi. Ayrıca, yargı sistemindeki hâkimlerin dokunulmazlıklarını kaldıran Disiplin Kurulu'nun, tarafsızlık ve bağımsızlık koşulunu sağlamadığını tespit etti.

Polonya, temyiz hakkı bulunmayan kararı kabul etmek zorunda ve Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen sürede uyum sağlamak zorunda kalacak. Bu nedenle, Polonya AB tarihinde en büyük para cezasına çarptırılmış oldu.

Polonya'nın yargı reformunun AB hukukuna aykırı olduğu AB Komisyonu tarafından soruşturuldu. Sonrasında, konu AAD'ye taşındı ve AAD, Polonya'nın Yüksek Yargı Disiplin Kurulu'nun faaliyetlerini derhal askıya almasına karar verdi. Davanın kararı, 14 Temmuz 2021 tarihinde açıklandı.‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌