İlçenin halkı genellikle akrabadır ve tamamı Rişvan aşiretine mensuptur. En kalabalık boyları Karaçur ve Alikan aşiretleridir.

Rişvan aşireti, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Urfa, Antep, Haymana, Konya, Cihanbeyli, Kulu, Antakya, Mersin, Adana, Maraş, Elazığ ve Kırşehir bölgelerine dağılmış bir aşirettir. Bu büyük aşiretin birçok kol ve kolu bulunmaktadır. Rişvan aşiretinin "Zürevkan Kolu" olarak bilinen kolunun kökeni Ankara Haymana'da yaşayan Mir Mehmet'e kadar gitmektedir.

Mir Mehmet'in soyundan gelen Büyük ve Küçük Osman kardeşler Tunceli'ye gelip yerleşirler ve daha sonra ölünce, Büyük ve Küçük Hüseyin Beyler Tunceli'yi terk ederek Sincik'e yerleşirler. Sincik'te hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlarlar.

Kölük (şu anki Kahta) bölgesinde yaşayan Mıçgori ailesi, bu aşiret üyelerini kendi köylerine davet eder. Rişvan aşireti mensupları Kölük'e yerleştikten sonra bu bölgede etkili olmaya başlarlar. Aşiret reisi Hacı Hüseyin bir suikaste kurban gittikten sonra, Hacı Bedir Ağa aşiretin lideri olur.

Hacı Bedir, 1872 yılında Kahta'da doğmuş büyük toprak sahibi ve askeri güce sahip bir kişiydi. Aynı zamanda iyi bir Kürt siyasetçisiydi ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından sevilirdi. Rişvan aşireti, 21 farklı kola ayrılmıştır.

Sincik ilçesi, bu köklü tarihe ve Rişvan aşiretinin izlerine ev sahipliği yapmaktadır. İlçenin tarihçesi, bu aşiretin hikayesi ve bölgenin kültürel zenginlikleri Sincik'i benzersiz kılmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ