Bitlis

Süphan Dağında Şapka Şeklinde Mercek Bulutu Oluştu

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yer alan 4 bin 58 metre yüksekliğindeki Süphan Dağı'nın karla kaplı zirvesinde ve çevresinde şapka şeklinde bir mercek bulutu oluştu.

Haftanın başında yağan kar yağışıdan sonra Süphan Dağında mercek bulutu oluştu. Ahlat'ta görülen ve dağın Adilcevaz tarafında oluşan mercek bulutu vatandaşlar tarafından kaydedildi. İhlas Haber Ajansı'nın servis ettiği habere göre;

Selçuklu mezarlığına gelen ve uzun süre görülebilen bulut birçok ziyaretçinin ilgisini çekti. Ziyaretçiler bu doğa olayını cep telefonu kamerasıyla kaydetti.

Arkadaşlarıyla berber Selçuklu mezarlığını ziyarete gelen Taner İşler Süphan Dağı'nın zirvesindeki mercek bulutlarının dikkatlerini çektiğini söyledi. İşler,

“Selçuklu Mezarlığı’nı geziyorduk. Son zamanlarda bu bölgelerde görülen mercek bulutunu gördük. Çok ilginç bir görüntü oluştu. Bugünde Süphan Dağı’nın etrafında bulunuyor. Biz hem gördük hem de fotoğrafını çektik, çok güzel bir görüntü. Herkesin görmesini tavsiye ederiz” dedi.

Mercek bulutu nedir, nasıl oluşur

Mercek bulutları, dalga şeklindeki hava akımının sıcaklığının en düşük olduğu tepe kısımlarında oluşur. Eğer havanın içindeki nem oranı yeterince yüksekse, yukarı ve aşağı yönlü hava hareketi sırasında basınç ve sıcaklık değişiminden dolayı su buharı yoğunlaşıp tekrar buharlaşır ve mercek şeklindeki bu bulutlar oluşur. Mercek bulutları, dalga şeklindeki hava akımının sıcaklığının en düşük olduğu tepe kısımlarında oluşur. Latince adı Altocumulus lenticularis olan mercek bulutu, 2 ile 5 bin metre arasındaki irtifada oluşur. Bulutu oluşturan hava hızlı hareket etse de mercek bulutları uzun süre aynı konumda kalıyormuş gibi görünebilir.