Bitlis

Türkiye'de Kuru Fasulye İhtiyacının Yüzde 15'i Bitlis'ten Karşılanıyor

Bitlis'te kurulan kuru fasulye paketleme tesisleriyle Türkiye'nin yüzde 15'lik kuru fasulye ihtiyacını karşılıyor.

Bitlis'te kurulan kuru fasulye paketleme tesisleriyle 20 Bin ton üretim yapılıp Türkiye'nin kuru fasulye ihtiyacının yüzde 15'ini karşılıyor. İhlas Haber Ajansı'nın servis ettiği habere göre; Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuru fasulye üretim merkezi olarak öne çıkıyor. Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinde yaygınlaşan kuru fasulye üretimi ve kurulan paketleme tesisleri ile Bitlis, yemeklik kuru fasulye üretiminde merkez konumunda ilerliyor.

Türkiye piyasasındaki kuru fasulye ihtiyacının yüzde 15'ini karşıladığını belirten Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demir,

“Bu yıl çiftçilerimiz ürünlerini hasat etti ve bir kısmı sattı bir kısmı da depolarında satışı bekliyor. Bitlis genelinde yaklaşık 80 bin dekar alandan 20 bin ton ürün elde ettik. Bu ürünlerin çoğu Ahlat ilçesinde bulunan paketleme tesislerinde paketlenip iç ve dış piyasaya ihraç ediliyor. Bunlar bizim için gurur verici. Kuru fasulyede Türkiye piyasasının yaklaşık yüzde 15’ini Bitlis olarak biz karşılıyoruz” dedi.

Yaytat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken, 2 bin 500 metrekare kapalı alan ve 10 bin metrekare açık alan üzerine kurdukları tesislerde bölge çiftçilerinin organik benzeri ürettiği kuru fasulyeyi işleyip paketleyerek yurt içi ve yurt dışı pazarına sunduklarını söyleyen Örken,

Bitlis’te 8-9 yıl önce sektör haline gelen kuru fasulye ekimi ile ilgili tesis kurduk. 2017 yılından bu tarafa yaklaşık her yıl 10 ile 20 bin ton arası kendi tesisimizde Yaytat ve Ahlat Örkenler Bakliyat markalarıyla eleme, paketleme ve boylama yapıyoruz. Hemen hemen yurt içinde tüm illere sevkiyat ve pazarımızı oluşturduk. Bunun dışında yurt dışına ihracatımızda mevcut. İlimizde birkaç sene öncesine kadar sektör halinde olmayan kuru fasulye de şu an Türkiye’de ilk 3 il içerisine giriyoruz. Geçen yıl 40 bin ton üretimimizle 2’nci sıradaydık. Bu yılda ilk 3 içerisine girmeyi hedefliyoruz. Sezonumuz ve üretimimiz hala devam ediyor. Biz her yıl çiftçilerimizle sözleşmeli üretim yapıyoruz. Onların tohum, gübre ve zirai alet malzemeleri gibi ihtiyaçlarını giderip elde ettiklerini ürünü hasat sonunda alıp mahsuplaşıyoruz. Bu ürünleri biz kendi tesisimizde işleyip, paketleyip, sınıflandırıp pazarlıyoruz. Bu yıl yine 12-13 bin ton civarında paketleme işimiz olacak. İlimizde bizden sonra birkaç firma daha bu sektöre yöneldi. İlimizdeki ürünlerin yüzde 85’i var olan mevcut tesislerde işlenip Türkiye iç pazarına ve yurt dışına pazarlıyoruz” dedi.