Sağlık

Beslenme uzmanları uyardı: Soğanı sakın böyle doğrayıp yemeyin! Adeta zehir saçıyor…

Dikkat, restoranlarda yenilen soğan gıda zehirlenmesine yol açabilir! Meğer yıllardır soğanı yanlış tüketmişiz. Gıda ve beslenme uzmanları soğanın nasıl doğranması gerektiğini açıkladı…

Soğan, sağlığa faydaları saymakla bitmeyen mucizevi besinler arasında gösteriliyor. Ancak soğanı yanlış bir şekilde tüketmek faydadan çok zarar getiriyor. Uzmanlar, doğranmış soğanın doğru muhafaza edilmediğinde tehlike saçtığına dikkat çekiyor. Gıda zehirlenmesi riskiyle karşılaşmamak için soğanı doğru koşullarda saklamak gerekiyor.

Soğan doğradıktan sonra uygun koşullarda muhafaza edilmezse, üzerinde pek çok zararlı bakteri ürüyor. Bu bakteriler gıda zehirlenmesi başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Peki, soğan nasıl doğranmalı? Soğanı doğru şekilde saklamanın yolları belli oldu.

SOĞAN GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL AÇABİLİR

B ve C vitamini bakımından zengin olan soğan, doğal antibiyotik olarak bilinen gıdalar arasında yer alıyor. Vücudu hastalıklara karşı koruyan soğan son derece faydalı bir besin olmasına rağmen tehlike saçıyor. Uzmanlar, soğanın yanlış tüketimi sonucu enfeksiyon riskinin arttığını söylüyor. Gıda zehirlenmesi başta olmak üzere soğanın yanlış tüketilmesinden kaynaklanan sorunlara karşı uyarılarda bulunuyor.

Soğan kalp ve damar sağlığını destekleyen en önemli besinler arasındadır. Soğan içeriğindeki zengin bileşenler sayesinde kanı temizler ve damar tıkanıklığına karşı önleyicidir. Ancak soğanın yanlış tüketimi tüm bu faydalarından çok zarar görmenize yola açabilir. Yanlış tüketilen soğan adeta zehir saçıyor.

DOĞRANMIŞ SOĞAN NASIL TÜKETİLMELİ?

Gıda zehirlenmesi yaşamamak için soğanın saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekiyor. Soğan doğrandıktan sonra ağzı kapalı kutu veya kilitli poşet içinde muhafaza edilse dahi bakteri üretiyor. Kokuyu ve bakteriyi kendine çeken soğanın çok bekletilmeden tüketilmesi önem taşıyor. Uzmanlar, doğranan soğanın bakteri üretmeden hızlı bir şekilde tüketilmesini öneriyor.

Soğanı doğradıktan sonra bekletmeden tüketmek, faydalı olduğu kadar gıda zehirlenmesi riskini önlüyor. Soğanı muhafaza etmek gerektiğinde ise uzmanların tavsiyelerine uymak önem taşıyor. Soğanı ağzı kapalı bir kapta derin dondurucuda veya buzlukta saklamak bakteri üretmesini bir süreliğine engelliyor.

Kaynak: Haber Merkezi