Bitlis Eren Üniversitesi, 25 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan bir duyuru ile Arı ve Arı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni (ARIMER) kurdu. Bu merkez, Bitlis ili ve çevresinde arıcılığı ve arı ürünlerini geliştirmeye yönelik önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

ARIMER, arıcılık sektörünü sürdürülebilir ve verimli hale getirmeyi hedefliyor. Bu amaçla, arı sağlığı, bal üretimi, polinasyon hizmetleri ve arı ürünlerinin işlenmesi gibi konularda araştırmalar yapacak. Ayrıca, bölgedeki çiftçilere rehberlik edecek ve eğitim programları düzenleyecek.

w04pzyi1bw3.jpeg
Bitlis Eren Üniversitesi, ARIMER'i Kurarak Arı ve Arı Ürünleri Alanında Önemli Bir Adım Attı

Arılar Ve Bitlis Balı Üzerine Bilimsel Çalışmalar

Bitlis Eren Üniversitesi Öğrencilerine Yangına Müdahale Eğitimi Bitlis Eren Üniversitesi Öğrencilerine Yangına Müdahale Eğitimi

Bu önemli girişim, Bitlis Balı'nın kalitesinin arttırılması yanı sıra arıların ekosistem için kritik öneme sahip olduğu ve arı ürünlerinin sağlık ve ekonomik faydalarının daha fazla keşfedilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Bitlis Eren Üniversitesi, ARIMER aracılığıyla arıcılık ve arı ürünleri alanında bilimsel katkılarda bulunmayı amaçlıyor.

Rektör Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,

"Bitlis Eren Üniversitesi olarak arı yetiştiriciliği ve arı ürünlerinin ekonomik önemini çok iyi biliyoruz. Doğal yaşamın ve tarımın sürdürülebilirliği için arıların rolü büyüktür. Bu nedenle Arı ve Arı Ürünleri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduk. Merkezimiz, öncelikle Bitlis Balı’nın kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalara odaklanarak arıcılarımıza destek olacak, arı sağlığını koruyacak, bal dışında diğer arı ürünlerinin kalitesini artıracak çalışmalar yapacak. Ayrıca, öğrencilerimizin ve bilim insanlarımızın arıcılık alanında araştırma yapmalarına olanak sağlayacak bir platform olacak. Bu merkezin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

w04pzimg-1301.jpg

w04pzimg-1319.jpg

w04pz4w1a7669.jpg

w04pz4w1a7666.jpg

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)