Bitlis

Bitlis’te BOTODER Neden Kuruldu?

BOTO Ailesi Yaşatma Kültür ve Eğitim Derneği Başkanı Taner Alptekin, BOTODER’in kuruluş amacı ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Siyasi dönemlerde aşiretlerin sıklıkla unutulduğunu ve sadece seçim zamanlarında bir oy potansiyeli olarak görüldüğünün altını çizen Alptekin, siyasilerin aşiretleri seçimden seçime hatırladıklarını söyledi.

Alptekin, “Maalesef devlet ya da siyasiler, bizi seçimden seçime hatırlıyor ya da seçimden seçime aşiretler akıllarına geliyor. Doğrusu aşiretleri bir oy deposu ya da herhangi bir siyasi partinin arka bahçesi olarak görüyorlar. Seçimden önce kimsenin aklına gelmiyor. Bu da genel itibariyle aşiretler açısından içler acısıdır. İsteriz ki halkın içindeyiz, halkın dertlerini biliyoruz. Bu dertlere yönelik bizlere de danışılsın. Bizlerden de fikir alınabilir. Dernek olarak İç İşleri Bakanlığı’na, bizler de diğer STK’lar gibi valiliğin yapmış olduğu toplantıya katılman isteğimizi ilettik. Elhamdulillah olumlu bir sonuç geldi. Yapılacak toplantılara bizlerde davet edileceğiz.” dedi

Aşiretlerin yok sayılmasının doğru olmadığını belirten Alptekin, şunları söyledi:

“Bu bizim için başarıdır. Bu aslında aşiretler için bir başarıdır. Aşiretleri yok sayma hatadır, böyle bir şey olmaz, bizde burada bir topluluğuz. Aşiretleri yok saymanın doğru olmadığı kanaatinde olduğumuzdan dolayı bizlerde böyle bir oluşumun içine girdik.”

BOTODER’in seçim odaklı kurulmadığını vurgulayan Alptekin, sözlerine şöyle devam etti. Alptekin:

“Bizler seçim odaklı kurulmuş bir dernek değiliz. Seçim odaklı bir dernek olmuş olsak seçimden sonra derneği kapatmak zorunda kalırız. Destek konusunda ise şu an hâli hazırda devam eden bir süreç var. Siyasi partilerin aday belirleme ve saha çalışmaları devam ediyor. Çünkü çoğu parti daha seçim startını vermemiş, daha çalışmalar yapmamış. Bizim bu süreçte herhangi bir partiye destek açıklamasında bulunmamız doğru değildi. Hiçbir üyemizle hiçbir şekilde seçim konusunda istişare etmemişiz. Tabi istişare edeceğiz, bunlar en doğal şeylerdir. Bir araya geleceğiz, seçimle ilgili atacağımız adımları istişare edeceğiz. İstişaremizin neticesinde çıkacak karar gerek görüldüğü halde kamuoyuyla paylaşacağız.”

Proje çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Alptekin, “Söylediğimiz gibi üzerinde çalıştığımız iki projemiz var. Henüz kurulan yeni bir dernek olmamız nedeniyle projelerimizi sunamıyoruz. Bir yıllık kuruluş süremiz tamamlandıktan sonra projelerimizi sunacağız. Malumunuz proje sunabilmek için dernekte bir yılın geçmesi şartı var.” Dedi.