Tarihçiler Bitlis tarihini 7000 yıllık tarih gibi. Gerçekte Bitlis tarihi Neolotik Çağ dediğimiz Yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır.
Neolitik Çağ, Yenitaş veya Cilalı Taş Devri denilen bu dönem, Ortataş Devri ile Tunç Devri arasındaki arkeolojik dönemdir.
Bu dönem M.Ö. 3000 yıllarıyla 9000 yılları arasını kapsamaktadır.
Doğu'nun en gizemli kentlerden biri de Bitlis'tir. Tıpkı Tebriz, İsfahan, Persepolis, Hasankeyf, Semerkant, Hevler, Bağdat, Şam gibi.
Her biri apayrı bir kültürü, bir inanç merkezini, ayrı bir etnik yapının izlerini taşısa da, aralarında benzerlikler söz konusu. Şeyhmus Çakırtaş Independent Türkçe
Yaklaşık 7 bin yıllık bir şehir olan Bitlis, eski ve yeni haliyle adeta bir açık hava müzesini andırıyor. Sabah
Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Süphan ve Nemrut dağlarındaki obsidyen (doğal cam yatakları), doğrudan olmasa bile dolaylı olarak bu yöre tarihinin Neolitik dönemine kadar çıktığını göstermektedir.
Yine yapılan çalışmalar sonucunda o döneme ait ticaret yolu Van Gölünün doğusundan güneye (bugün ki Van ili sınırları içerisinde bulunan Kalkolitik - Maden Dönemi - yerleşme alanı olan Tilkitepe), batıda ise Diyarbakır il sınırlarına (Ergani yakınındaki çanak-çömleksiz bir Neolitik yerleşme yeri olan Çayönü) dek uzanmaktadır.