Mandalina, özellikle kış mevsiminde severek tükettiğimiz C vitamini deposu meyvelerden biridir. Vücuda pek çok faydası bulunan mandalinanın zengin içeriği, bazı durumlarda zararlı etkiler gösterebilir. Her gıda maddesi gibi mandalinanın da bazı yan etkileri olabilir. Genellikle aşırı tüketimle ortaya çıkan mandalinanın zararlarına dikkat edilmesi gerekir.

Bazı kişiler mandalina başta olmak üzere diğer narenciye ürünlerine karşı alerji geliştirmiş olabilir. Alerjik reaksiyonlar genellikle kaşıntı, kızarıklık ve nefes darlığı şeklinde ortaya çıkar. Asidik bir meyve olan mandalina, bazı insanlarda mide ekşimesi, reflü ve mide ağrıları yapar. İçeriğinde bulunan asit özellikle aşırı mandalina tüketildiği zaman dişlere de zarar verir.

MANDALİNANIN ZARARLARI NELERDİR?

mandalina-7-custom.jpg

Mandalinanın yan etkilerinden korunmak için tüketim miktarını göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Asitli bir meyve olan mandalina çok tüketilirse diş minesinin aşınmasına ve diş erozyonuna sebep olabilir. Mandalina tüketimi aynı zamanda düzenli ilaç kullanan kişilerde yan etkilere sebep olabilir.

Mandalina gibi narenciye meyveleri bazı ilaçlarla etkileşime girer. Statinler gibi kolesterol düşürücü ilaçların mandalina ile etkileşim kurduğu bilinir. Bazı tansiyon ilaçlarının yanında mandalina tüketilmesi, bu ilaçların vücuttaki etkilerini güçlendireceği için alerji yapabilir. Mandalinanın bir miktar şeker içerdiği unutulmamalıdır. Bu yüzden şeker hastalarının früktoz seviyesine dikkat etmesi önerilir.

AŞIRI MANDALİNA TÜKETİMİ HASTA EDEBİLİR

Burun tıkanıklığını açsın diye kullanılan spreyler bambaşka bir soruna neden olabilir! Uzmanlar uyardı… Burun tıkanıklığını açsın diye kullanılan spreyler bambaşka bir soruna neden olabilir! Uzmanlar uyardı…

Kalorisi düşük olmasına rağmen fazla miktarda mandalina tüketmek vücuttaki toplam kalori alımını arttırabilir. Kilo vermek isteyenler aşırı miktarda mandalina yerse zayıflamak zorlaşabilir. Yüksek oranda lif içeren mandalina çok tüketildiğinde ishal gibi sindirim sorunları yapar. Aynı zamanda aşırı miktarda C vitamini vücuda girdiği için böbrek taşı oluşumunu tetikler.

Normal miktarlarda tüketildiğinde mandalina vücuda çok faydalı bir meyvedir. Mandalinanın zararları genellikle aşırı tüketimle ortaya çıkar. Mandalina yedikten sonra meydana gelen herhangi bir sağlık sorunu veya ilaç kullanımı durumunda sağlık uzmanlarına danışmakta yarar vardır.

Editör: GÜLİSTAN ÇELEBİ