Yeni yapılan bir araştırma, 2021 yılında dünya genelinde 529 milyon kişiyi etkileyen diyabetin, küresel ölçekte artarak 2050 yılında 1.3 milyar kişiye ulaşacağını ortaya koyuyor.

The Guardian'ın haberine göre, gelecek 30 yıl içinde hiçbir ülkede diyabet vakalarının azalmayacağı öngörülen araştırmada, obezitenin artması ve sağlık hizmetlerine eşitsiz erişim nedeniyle vakaların iki katına çıkması bekleniyor.

Mide Yanması ve Reflüye Karşı Hangi Önlemler Alınmalı? Mide Yanması ve Reflüye Karşı Hangi Önlemler Alınmalı?

Uzmanlar, verilerin endişe verici olduğunu belirterek, diyabetin diğer birçok hastalığı geride bıraktığını ve insanlar ile sağlık sistemleri için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

"The Lancet" dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarları, vakaların büyük bir kısmını oluşturan Tip 2 diyabetin önlenebileceği ve erken teşhisle tersine çevrilebileceği konusunda dikkat çekti.

Araştırmacılar, düşük gelirli veya ırkçılığa maruz kalan grupların insülin ilaçlarına ulaşmanın zor olduğunu ve düşük yaşam kalitesi nedeniyle kan şekerini kontrol etmenin zorlaştığını vurguladı. Bu durumun yaşam süresini kısalttığına dikkat çekildi.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Alisha Wade, "Diyabet krizini önlemek için sosyo-ekonomik faktörleri anlamak, fark etmek ve çözüm bulmak gerekiyor" ifadesini kullandı.

Veriler, Birleşmiş Milletler'in (BM) 2050 yılında dünya nüfusunun 9.8 milyara ulaşacağı tahminiyle birlikte 7 kişiden 1'inin diyabet hastası olacağını gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ