Sağlık

Aşı olanlar endişelenmeli mi?

Almanya'da bir sağlık çalışanının, koronavirüs aşısının yan etkileri olduğu iddiasıyla Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde açtığı davanın ilk duruşması ertelenmişti.

BioNTech Türkiye Medikal Direktörü Dr. Ruşen Oran davaya ilişkin soruları cevapladı.

Oran, “Aşıyla ilgili bir yükümlülüğün ileri sürüldüğü her vaka çok detaylı bir şekilde inceleniyor. Bununla ilgili ayrı bir departman var; Tıbbı güvenlik ve farmakovijilans departmanı. Özel uzmanlardan oluşan bir ekip, gelen tüm bilgileri özenle değerlendiriyor” dedi.

Aşıyla ilişkili olabilecek olası yan etkileri dikkatlice izlediklerini vurgulayan Oran, bu amaç için veri tabanları ve bilimsel yayınlanan veriler olduğunun vurguladı.

“Onlarla işbirliği içerisinde bu veriler kamuoyuna açıklanıyor. Şu ana kadar değerlendirilen vakalarda ürün bilgisinde değerlendirilen, bilinen yan etkilerden bahsedebiliyoruz. Tüm değerlendirilen veriler; ya ateş ve baş ağrısı gibi geçici aşı reaksiyonları ya da mevcut verilere dayanarak yetkili makamların değerlendirmesi soncunda bugüne kadar aşıyla bağlantı kurulamayan sağlık sorunlarını kapsıyor. Bu durum, 12 Haziran 2023’teki Hamburg Bölge Mahkemesi’ndeki dava için de geçerlidir. Sağlanan tüm bilgilere dayanarak bu konuyla ilgili açıklanan sağlık bozukluklarının dikkatlice değerlendirdiğini ve davanın şirket açısından haksız olarak değerlendirildiğini belirtmek isterim.'' diyen oran, “BioNTech aşısını olanların içleri rahat olsun mu” sorusuna şöyle yanıtladı: “Bunu söyleyebilecek kişiler ilaç üreticileri değil, bunu söyleyecek kişiler bunun yapılmasından sorumlu olan hekimlerimiz ve yetkili sağlık kuruluşlarıdır” ifadesini kullandı.