Uzmanlar, vücut sıcaklığının önemine dikkat çekti

Yaz aylarında gündüzlerin uzun olması, sıcak ve nemli hava koşulları uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler. 

Sıcak yaz aylarında uyku kalitesini artırmak sadece sağlığımız için değil, ruh halimiz ve verimliliğimiz için de önemlidir.

Havaların ısınmasıyla uyumak da bir hayli zorlaştı. Yaz aylarının sıcak gecelerinde uyku kalitenizi yükseltmek için vücut ısınızı dengelemeniz gerekir. İşte uzmanlardan sıcaklarda iyi uyku için tavsiyeler...

Independent Türkçe'nin ve NTV haberine göre; uzmanlar, sıcaklıkların artmasıyla uyku düzeninin bozulmaması için tavsiyeler verdi.

1- YATAK ODANIZI SERİNLETİN

Pensilvanya Üniversitesi'nden Philip Gehrman, farklı vantilatör, soğutucu ve klimalarla oda sıcaklığının düşürülmesi ve iyi şekilde ayarlanmasıyla derin bir uykuya dalmanın mümkün olduğunu ve oda sıcaklığı iyi şekilde ayarlandığında vücudun daha derin bir uykuya dalabileceğini söyledi.

Gehrman,  "Serin bir yatak odasında daha derin ve sağlıklı bir uyku uyuyabilirsiniz" dedi. 

2-HAVA AKIŞINA DİKKAT EDİN

Northwestern Üniversitesi'ne bağlı Northwestern Medicine hastanesinden Justin Fiala, odalardaki hava akışının uyku kalitesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Sadece klimanın yetersiz kalacağını belirten Fiala, pencerelerin açık tutulmasıyla odaya sürekli taze hava girmesi gerektiğini anımsatarak, .

Uzman, hava akışını artırmanın vücut sıcaklığının düşmesini sağladığını da ifade etti. 

3-DÜZENLİ ARALIKLARLA SU İÇİN

Justin Fiala, aşırı sıcaklarda çok terleyen kişilerin, kaybettiği sıvıyı telafi etmesinin önemli olduğunu belirtti.

Su hacminizin çoğunu sadece ter yoluyla kaybediyorsunuz"

Fiala, herkesin başucunda bir şişe su bulundurması gerektiğini söyledi. 

4-NEVRESİM TAKIMLARINIZA DİKKAT EDİN

Uzmanlar, hafif ve ince malzemelerden üretilen çarşafların ve yazlık yorganların, vücut ısısının düzenlenmesi için önemli olduğuna işaret etti.

5-YATMADAN ÖNCE SOĞUK DUŞ ALMAYIN

Soğuk suyla duş almak vücut ısısının düşürülmesi açısından faydalı olsa da uyku kalitesini doğrudan etkilemeyebilir. 

Fiala, yatmadan hemen önce soğuk suyun vücutta şok etkisi yaratarak derin uykuya  dalmayı zorlaştırabileceğini belirtti. 

6-ODANIZA FAZLA IŞIK GİRMESİNİ ENGELLEYİN

Karartma perdesi gibi seçeneklerle yatak odasına gündüzleri fazla ışık girmesini ve odanın ısınmasını engelleyebilirsiniz. 

7-Nefes Alabilen Kıyafetler Giyin

Yaz aylarında uyurken rahat edebilmek için hafif ve nefes alabilen kıyafetler giymek önemlidir. Doğal liflerden üretilen pamuklu veya keten kumaşlar terlemeyi azaltır ve cildinizi serin tutar. Ayrıca, kıyafetlerinizin bedeninize uygun olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Çok dar kıyafetler kan dolaşımınızı bozabilir ve cildinize baskı yapabilir. Bu da uykudayken size rahatsızlık hissi verir. Sentetik malzemeler yerine doğal malzemelerden üretilen kıyafetleri tercih etmek ve kıyafetlerinizin bedeninize uygun olması uyku sırasında rahat etmesini sağlar.