Geçtiğimiz hafta küresel piyasalardaki fiyatlamalara yine petrol fiyatları yön verdi. İngiltere'nin birlikten ayrılmak için referanduma gitme kararının Avrupa borsalarındaki baskısını izledik.

Hafta sonu gerçekleşen G-20 Maliye Bakanları toplantısında İngiltere'nin birlikten ayrılması durumunun küresel ekonomi için önemli risk unsuru olduğunun altı çizildi. Yurt içinde ise TL'nin hareketi önem kazanıyor. Hafta boyunca sakin bir seyir izleyen ve diğer gelişen ülke kurlarına göre güçlü bir performans sergileyen TL, haftanın son işlem gününde Suriye sınırındaki gelişmeleri, başkanlık sistemi tartışmalarının da etkisiyle gelişen ülke kurlarında yaşanan sert satışlara ayak uydurdu ve USD/TL 2,99 seviyesinin üzerini test etti.

Hükümet tarafından hafta başında açıklanan turizm eylem planı Pazartesi günü turizm şirketleri öncülüğünde yükselişe yol açtı. TCMB'nin Salı günü gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu'nda beklentiler doğrultusunda faizlerde bir değişikliğe gidilmedi. Yine Salı günü açıklanan kapasite kullanım oranı ise %73,5 ile Şubat ayında bir miktar gerileme gösterdi.

Global piyasalarda da büyüme endişeleri öne çıktı. Çin'in ekonomik büyümesi konusunda devam eden kaygıların küresel çapta etkili olacağı endişeleri piyasaları baskı altında bıraktı. Bu endişelerin yanında petrolde görülen dalgalanmalar da küresel piyasalarda günlük bazda etkili oldu. Bu sabah Asya piyasalarında görünüm karışık iken Çin'deki %4'lük kayıp dikkat çekiyor. Bu hafta içerde bugün açıklanacak Ocak ayı dış ticaret verileri ve Perşembe günü açıklanacak Şubat ayı enflasyon verileri takip edilecek. Aralık ayında 6,18 milyar $ açık veren dış ticaret dengesinin Ocak ayında 3,8 milyar $ açık vermesi beklenmekte. Şubat ayında tüketici fiyatlarındaki artışın sınırlanması bekleniyor. Ocak ayında fiyat ayarlamalarının ve gıda fiyatlarında devam eden artışın etkisiyle aylık bazda beklentilerin üzerinde %1,82 artış gösteren tüketici fiyatlarının Şubat ayında %0,37 artış göstermesi bekleniyor. Yıllık bazda artış beklentisi ise %9,22 düzeyinde. Yurt dışında ise veri akışı yoğun; ABD tarafında ISM imalat verisi, konut verileri ve en önemlisi tarım dışı istihdam verisinin yanı sıra Çin'den gelecek PMI rakamları öne çıkıyor.

Bu hafta yurt içinde enflasyon verileri ön planda yer alacak. Beklentiden yüksek ve çift haneye yakın gelmesi halinde Borsa İstanbul cephesinde kayıplara neden olabilecektir.

Döviz cephesinde hafta genelinde düşüş görülse de Cuma günü akşam Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İBRAHİM KALIN 'ın açıklamaları sonrası yükselen döviz hafta başındaki değerine yaklaştı. Petrolde de daha önce belirtildiği gibi hafta içerisinde dalgalanmalar olurken haftalık bazda ise yükseliş oldu. Brent petrol 36 dolar seviyelerinden haftayı tamamladı.

Sert yükselişlerin ardından altındaki dalgalı görünüm seyrini korumakta . Geçtiğimiz hafta içinde Altın'da altında inişli çıkışlı bir görüntü izledik. Altında yaşanan volatilitenin bu haftada devam edebileceği görünmektedir; ONS/DOLAR 1200 üzerine kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

Bu hafta için Çin merkez bankasının genişleyici politikalarla ekonomiyi desteklemeye devam edeceğine dair işaretler piyasalar tarafından olumlu değerlendirilecektir. Yurtiçinde tahvil faizleri ile BIST arasındaki uyumsuzluk devamında Borsa İstanbul yükselirken , yüksek seyrini koruyan faizler BIST'teki negatif eğilime karşın düşüş yönünde hareket ediyor. Faizlerdeki düşüşün devam etmesi Borsa İstanbul için i orta vadede pozitif olarak değerlendirilecektir.

YASAL UYARI

Burada yer alan bilgiler. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir.