Türkiye, 7.2 lik Van-Erciş depremi ile sarsıldı. Son 10 yılın en büyük depreminin yaşandığı Van-Erciş’te hayatını kayıp eden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum, geride kalanlara Allah sabırlar versin.

Yaralılara da acil şifalar diliyorum. Hepimizin başı sağ olsun… Depremden kardeşlik, birlik ve beraberlik çıkmıştır. Yardıma koşan ve yardımda bulunan herkese minnettarız… 7.2'lik depremden sonra; 5.5 'lik bir deprem daha sonra 5.6'lık merkez üssü Edremit olan ve Van için yıkıcılığı 7.2'lik depremden hayli fazla olan bu deprem güney fayda meydana geldi. Bu depremin artçıları da devam etmektedir. Bölgemiz uzun süre irili,ufaklı depremlerle sallanmaya devam edeceğe benziyor.

Bu depremlerin bir kısmı artçı iken, bir kısmı da yeni depremler olmaktadır. Bu yeni depremlerinde artçıları olacak kısaca şuanda VAN ve çevresinde olan depremler ve artçılar birbirine karışmış durumda…Ayın 26'sında merkez üssü Hizan'nın Boluklu köyü ve 27'sinde de merkez üssü Hizan'nın Sağırkaya köyü olan 2 deprem olmak üzere 2 günde 3 deprem meydana geldi. Güney fay hattı üzerinde yer alan Hizan, 1996' daki deprem haritasına göre 2.dereceden deprem bölgesi olarak gösterilmişti.

Bu köşeden aylar öncesinden yazmıştım. 1996 yılında yayınlanan deprem haritası tamamen hatalı olduğunu bu haritanın güncellenmesi gerektiğini…Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deprem haritasını güncellemek için çalışma başlattı…Umarım, Bakanlık bu çalışmayı da yarım yamalak yapmaz…Tamamen son teknoloji ile sismik, jeoteknik(sondajlar) ve jeofizik çalışmalardan elde edilecek sonuçlar ışığında kayıp fay hatları! kalmayacak şekilde güncel bir deprem haritası oluşturulmalıdır.
TÜBİTAK tarafından 4 milyar lira ile desteklenen ve İzmir ilinin pilot il olarak seçildiği çok kapsamlı bir deprem analiz,fay hattı belirleme çalışması yapılmaktadır.Sonuçlarının çok kısa süre sonra kamuoyu ile paylaşılacağı bu kapsamlı çalışmanın, olumlu neticelenmesi halinde bu çalışma tüm illerde yapılacaktır. Bilim dünyasının yakından takip ettiği bu çalışmadan depremsel zeminlerle ilgili hit sonuçlar beklenmektedir.
Deprem, doğal bir olay olduğundan doğanın ne zaman nasıl davranacağını bilemeyeceğimizden onun sonuçlarına karşı daima hazırlıklı olmalıyız… Deprem, günlük yaşamımızın bir parçası olmalıdır. Deprem kuşağında yaşadığımız için deprem ile ilgili ne kadar çok bilgimiz olursa o kadar çabuk depreme alışırız. Depremle ilgili eğitimler aralıksız sürdürülmelidir.

Deprem, sonrası yeni yaşam alanları oluşturulurken dikkat edilecek hususlar var. Fay hatlarının varlığı, zeminin durumu, deprem yönetmeliğine uygun projeler, kullanılacak malzemenin kalitesi, işi yapacak kalifiye elemanın durumu ve fen kaidelerine uygun kaliteli bir kontrollük müessesinin varlığı v.b.İmar hazırlanırken deprem kuşağında olduğumuz unutulmamalıdır. Türkiye'de yapı kalitesini artırmak için her alanda denetim en üst düzeyde olmalıdır. Depreme dayanıklı yapı yapabileceğimiz bir deprem yönetmeliğimiz 2007 yılından beri mevcut… Kaliteli malzeme üretebilecek bir yönetmeliğimiz olduğu halde maalesef uyan kimse yok… İnşaatta çalıştırılacak kalıpçı ve demirci ustaları için sertifika dönemi Van depreminden sonra başlamış bulunmaktadır. Ama ne kadar başarılı olunacağı şimdiden belli değil… Umarım yapı denetimde yaşadığımız fiyaskoyu sertifikalı ustalarda yaşamayız.

Haftaya Görüşmek Dileği İle…