7 Haziran ve 1 Kasım’da yapılan milletvekili genel seçimlerinde, Bitlis’te alınan sonuçlar değerlendirilerek parti teşkilatlarının gözden geçirilmesi kanaatindeyim..
Değerli okuyucularım, seçim öncesi veya seçim sonrası yorum yapma taraftarı değilim ama yapılan çalışmalar ve alınan sonuçlara tamamen objektif olarak bakıp bu yazımı kaleme alma düşüncesiyle gözlemlerimi aktarmak istedim..
7 Haziran seçimlerinde Bitlis genelinde HDP 93 bin 263 oy, AK Parti 47 bin 788 oy, MHP 6 bin 35 oy, CHP 2 bin 71 oy alarak, HDP yüzde 60.36, AK Parti yüzde 30,93, MHP yüzde 3,91, CHP yüzde 1,34 oy cetvelini oluşturdu.
1 Kasım seçimlerinde de HDP 73 bin 786 oy, AK Parti 65 bin 370 oy, CHP 4 bin 112 oy, MHP 2 bin 902 oy alarak Bitlis genelinde, HDP yüzde 49,44, AK Parti yüzde 43,80, CHP yüzde 2,76, MHP yüzde 1,94 oy cetvelini oluşturdu.
Yani 7 Haziran'dan 146 gün sonra HDP 19 bin 477 oy kaybetti, AK Parti 17 bin 582 oy arttırdı, MHP 3 bin 133 oy kaybetti, CHP 2 bin 41 arttırdı ve HDP'nin oyu yüzde 10,92 azaldı, AK Parti'nin oyu yüzde 12,87 arttı, CHP'nin oyu yüzde 1,42 arttı, MHP'nin oyu yüzde 1,97 azaldı.
Dolayısıyla görülen sonuç bu;
AK Parti başarı sağladı diye adaylardan ve seçmenlerden başka hiç kimse sevinmesin veya biz başardık demesin. Çünkü AK Parti ülke genelinde 7 Haziran'da düşüş yapmıştı, 1 Kasım'da da yükselişe geçti. Ama bu Bitlis'e farklı yansıdı.. 7 Haziranda tüm olumsuzluklara rağmen Edip Safder Gaydalı aralıksız çalışarak oyunu en üst düzeye çıkartmayı başardı. AK Parti'nin bölgede taban oyu var, Vedat Demiröz ile Safder Gaydalı ve Fatih Kadiroğlu'nun oyları da buna eklendi. Ama 7 Haziran'da teşkilatın hiçbir faydası olmadığı gibi, aksi tavırlarıyla ve umursamazlıklarıyla il ve ilçe teşkilatları olarak AK Parti'yi 7 Haziran'da en alt seviyeye düşürmeyi başardılar..
1 Kasım seçimlerinde ise, Vedat Demiröz'ün genel başkan yardımcısı olması, bölgede sevilen işadamı Zeki Peker'in aday olarak yer alması ve Ahmet Çelik'in canla başla çalışması, ülke genelinde de halkın AK Parti'ye yönelmesi başarıya en büyük katkıyı sunmuştur. Bu başarıya hiçbir katkı sunmayan AK Parti Bitlis il ve ilçe teşkilatlarının zafer çığlıklarına da hiçbir anlam veremiyorum.. Halkın yorumlarını da göz önde bulunarak gözlemlediğimiz kadarıyla, halkın Peker'e olan sevgisi ve Peker'in aralıksız çalışması, esnafları bir bir gezip halkı ziyaret eden Demiröz'ün ılımlı tavırlarının yanı sıra genel başkan yardımcısı olması, Çelik'in geniş çevresi AK Parti'ye Bitlis'te yüzde 12,87 oy kazandırttı. Tüm bunlara rağmen AK Parti'nin 2 seçimde de Bitlis'te 2. milletvekili çıkartamamasının tek nedeni teşkilatın bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde programsız çalışması, halka karşı samimi olmamaları, tüm yükü adaylara bırakmaları ve umursamaz tavırlarıdır..
2011 seçimlerinde AK Parti'nin Bitlis'te oy oranı 73 bin 785 oyla yüzde 50,62'dir. 4 yıl içinde ne değişti.? Aktif olarak çalışan tek kadın kolları bulunan ve gençlik kolu yok olan AK Parti Bitlis il ve ilçe teşkilatlarında benim bildiğim sadece teşkilat başındaki isimlerin değişmesidir.!
Seçim sonuçları HDP'ye de bu şekilde yansıdı;
Ülke genelinde HDP'nin oyu düştü ve bu Bitlis'e de yansıdı. Ama HDP'nin Bitlis'te oyunun düşmesinin en büyük nedeni esnafların sıkıntıları ve halkın huzursuzluğu şeklinde yorumlanıyor. Mizgin Irgat, Mahmut Celadet Gaydalı ile Habib Yeşiltepe'nin halk arasında çok sevildiğini ve sayıldığını biliyoruz. HDP il ve ilçe teşkilatlarının yanı sıra HDP'ye gönül vermiş insanlar canla başla çalışarak ellerinden geldiğince seçmenlere birebir ulaştılar. Bu HDP'nin Bitlis'te 2 milletvekili çıkartmasıyla sonuçlandı. Ama, HDP'nin bölgede oy kaybetmesine halkın huzursuzluğu ve esnafların sıkıntıları neden olmuştur. Çünkü halk huzur isterken sürekli olaylar çıktı, iş yerleri ve araçlar yakıldı. İnsanlar korkup dışarı çıkamaz oldu. Bu da esnaflara yansıyınca iş yapamayan esnaflar borca girdi, çekleri yazıldı ve geçimini yapamaz oldular.
MHP ile CHP'nin durumu da ortada..
MHP ülke genelinde en büyük düşüşü 1 Kasım seçimlerinde yaşadı ve bu Bitlis'e de yansıdı. Dolayısıyla MHP'nin Bitlis'te aktif adayı olmadığı için oy seviyesi en alt düzeyde kaldı.
CHP'yi ise, Bitlis halkı kayda bile almadı.. Dinleyicisi hiç olmayan ve tek başına çalışan bağımsız bir aday 500 oy alıyorsa, CHP'nin Bitlis'te 4 bin oy alması normaldir. Demek ki boy gösterisi pek işe yaramıyormuş..
Son olarak şunu söylemek istiyorum, sosyal ağlar üzerinden bazı partileri aşağılamak veya parti temsilcilerine, üyelerine hakaret etmek hiç etik ve doğru bir şey değil.. Bitlis ve ilçelerindeki tüm partiler dahil seçilen ve seçmenlerin hepsi arkadaştır, kardeştir.. Adaylar ve parti temsilcilerinin birbirlerine gösterdiği sevgi ve saygıyı herkesin örnek almasını diliyorum..
Kalın sağlıcakla...