Değerli okuyucularım; Bu yazım kimileri için boş görünebilir, ama halkın çoğunluğunu ilgilendiren konular içeriyor..
Başlıkta belirttiğim gibi 'Tatvan'da evine ekmek götüremeyen insanlar var' ama bu durum kimsenin umurunda değilmiş gibi görülüyor..
Ekmek demişken konuya ekmek ile başlayalım. Tatvan'da ekmek fiyatı 90 kuruş oldu ve 1 liradan satılıyor. Bunu kim belirledi? o meçhul..! Ama, Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın belirlemesi gerekiyor.. Öyle havadan kararlarla da değil. Ekmek imalatında kullanılan malzemelerin fiyat araştırması sonrası üretim yapanların kar marjı hesaplanarak ekmek fiyatı belirlenir ve imalat yapanlara rayiç bedel listesi verilir.
Dört kişilik bir aile günlük 10 ekmek tüketiyorsa bu aylık 300 lira yapıyor. Çoğu aile aylık kazandığı 500 veya 600 lira ile geçimini yapmaya çalışıyor. Geriye kalan para ile hangi söküğünü diktirecek dar gelirli vatandaşlar..?
Sormak istiyorum, Tatvan Yaşam Alışveriş Merkezi'nde ve benzeri yerlerde bir bardak çay 5 liraya satılıyor. Piyasadaki bedeli 7 lira veya 8 lira olan bir yemek Tatvan'da neden 15 veya 20 liradan satılıyor. Ayakkabı, giyim, gıda v.s. satışlarında Türkiye genelinde en fazla yüzde 30 olarak belirlenen kar marjı, neden Tatvan'da yüzde 100 veya yüzde 200 olarak belirleniyor. Tatvan'daki vatandaşlar fiyat yüksekliğinden yakınırken, dışarıdan gelen insanların tepkileri hiç mi fark edilmiyor.. Batı illerden getirilen ayakkabı, giyim, gıda, temizlik malzemeleri, diğer ihtiyaçlar ve hatta sebze, meyve bile Tatvan'dan geçiyor, fakat ne yazık ki Van'da daha ucuz.. Bilemedin Muş, Batman ve Siirt'e daha uygun.. Nedeni nakliyenin uygunluğu değil, serbest piyasaya çok yayılmışız ve o kadar çok yayılmışız ki, neredeyse uyuyacağız..
Bu yazımda ismini açıklamak istemediğim bir esnaf 'burası turizm bölgesi tabiî ki fiyat yüksek olacak' derken, diğer bir esnaf ta 'fincan olduğu için çay 3 lira da olur 5 lira da olur' diyorsa, ben bunun cevabını bağlı olduğu odaya sorarım..
Merak ediyorum, acaba Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Bakanlar Kurulu'nun yürüttüğü Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun yayımladığı '5362' sayılı kanunu açıp okuyor mu? Okuyorsa, neden 11'inci maddede geçen 'Oda yönetim kurulunun görev ve yetkileri'ni tamamıyla uygulamıyor? 12 Ocak 2014 gününden bu yana hangi esnaf gurubu için fiyat rayiç listesi oluşturuldu?
Evet, serbest piyasa iyi olabilir ama halkı sömürmek hiçte iyi değil..! Esnafın sorun ve sıkıntısı varsa tabi ki onunla oda ilgilenecek. Ama, vatandaşın hakkını sömürmeden..
En çok söylenen kelime 'Tatvan ticaret şehri' veya 'Tatvan zengin yeri' bu söylemlerle geçiştirmek bence hiç etik değil. Bir oda veya bir koltuk işgal ediyorsa, gerekli olan bütün çalışmalar en iyi şekilde yapılarak işgal edilebilir.. Aksi halde kişisel ve keyfi muamelelerle maruz kalırız..!
Yaklaşık bir yıl önce esnaflar için fiyat rayiç listesi oluşturulması yönünde Tatvan Esnaf ve Sanatkarlar Odası yönetimine sözlü olarak talepte bulunmuştuk. Ama ne yazık ki, bu konuda en ufak bir adım dahi atılmadığı gibi, hiçbir denetim de yapılmadı..!
Ekmeğin fiyatını bilmeyenlerin iki dudakları arasından çıkacak iki kelimenin acısını, ne yazık ki ekmek alamayan insanlar çekiyor..!
Kalın Sağlıcakla..