Uzun bir yaz tatilinin ardından Bitlis il genelinde 90 bini aşkın öğrenci 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için okula başlayacak.

Her ne kadar 2 Eylül Pazartesi günü yeni okula başlayan çocuklar için uyum süreci başlamış olsa da eğitim-öğretim zili 9 Eylül Pazartesi çalacak. Aileler heyecanlı, çocuklar heyecanlı, öğretmenler heyecanlı…

Çocuklar okullarda yeni arkadaşlar edinecekler, bir vesileyle okulundan ve arkadaşından ayrılan öğrenciler gittikleri yerde yeni arkadaşları olacak. Okula yeni başlayan çocuklar, öğretmenlik mesleğine yeni adım atan çiçeği burnunda öğretmenler, idareciler…

Bir şekilde öğretmen ve öğrenciler kaynaşacak, aileler alışacak, idareciler yeni yüzlerle tanışacak. Her yıl bu döngü devam ediyor.
Ama ailelerde bir tedirginlik, bir endişe, bir korku var. Endişe duymakta haksız da değiller. Her gün açtıkları televizyon kanallarında, okudukları gazete sayfalarında, takip ettikleri haberlerde çocuk cinayetleri, kaçırmalar, uyuşturucu bataklığı…

Haliyle aileler çocukları için endişe ediyor. Sabah evden ayrılan çocuk, günün büyük çoğunluğunu okulda geçirecek. Zamanın çoğunluğunu geçireceği okul ne kadar güvenli? Okullarda güvenlik var mı? Özellikle uyuşturucu satıcılarının cirit attığı "varoş" diye tabir edilen mahallelerdeki okullarda güvenlik görevlisi var mı? Okulların güvenliği için nasıl bir tedbir alınmış veya alınacak? Bunların hepsi cevap bekleyen sorular.

Mesele sadece okulun içindeki güvenlikle bitmiyor. Okulun çevresinde çocuklarımızı avlamak için pusuda bekleyen uyuşturucu satıcıları, okula giderken yollarda onları bekleyen trafik canavarları, hiçbir şeye aldırış etmeyen hız tutkunları, okul çevresinde olmayan alt ve üst geçitler, alınmayan önlemlerin tamamı çocuklarımızı bekleyen birer tehlike.

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Okul güvenlikleri için İŞKUR üzerinden de olsa henüz bir alım yapılmadı. Okulların temizliğini yapacak eleman alımları da henüz yok. Ne zaman yapılacak, nasıl yapılacak bilmiyorum. Bildiğim tek şey, bu haliyle pazartesi eğitime başlayacak okullarımız güvenli ve temiz değil. Aileler, çocukları okuldan eve dönünceye kadar diken üstünde olacaklar ve bu durum her gün tekrarlanacak.

Diyebilirsiniz ki tasarruf tedbirleri var güvenlik elemanı alamıyoruz! Eyvallah. Diyebilirsiniz ki ekonomi iyi değil, temizlik elemanı istihdam edemeyiz! Yine eyvallah. Diyebilirsiniz ki eğitime ayrılan bütçe yetersizdir ancak okulların fiziki durumunu iyileştirebiliriz! Buna da eyvallah. Diyebilirsiniz ki yeterli öğretmen ataması yapılmadığı için bazı dersler boş geçecek! Hadi buna da eyvallah. 

Ama unutmayın ki, bunların hiçbirisi geleceğimizi inşa, memleketimizi imar, toplumumuzu ihya edecek çocuklarımızın hayatından daha önemli değildir. 
2024-2025 eğitim- öğretim yılının huzur ve güven içerisinde geçmesini diliyorum. Yeni eğitim-öğretim yılının velilerimize, öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve tüm eğitim camiasına hayırlara vesile olması temennisiyle Allah'a emanet olun.